PANIKA KOD OBRENOVCA: Sve će nas progutati džinovska rupa
Foto: Dragoljub Đorđević

(VIDEO) Ugrožen život meštana Zabrežja

PANIKA KOD OBRENOVCA: Sve će nas progutati džinovska rupa

Društvo -
Slepi Petar Petrović i nepokretni Nenad Milićević strepe da će im odron odvući kuću. Reka Kolubara je prošle godine odnela zemlju i za sobom ostavila krater. U provaliju široku 40 i duboku više od 10 metara do sada su upala dva objekta. Zabrežjani mole za pomoć

BEOGRAD - Meštani sela Zabrežje pored Obrenovca, njih trideset iz Savske ulice, žive u strahu od propadanja u smrt otkako je ispred njihovih kuća reka Kolubara u maju prošle godine odnela zemlju i za sobom ostavila rupu široku 40 i duboku više od 10 metara.Džinovska rupa već je odnela dve kuće, a stalni odroni prete da pod zemlju odvuku i preostalih sedam ugroženih domaćinstava.Đavolje dvorište- Bojim se da ćemo jednog dana svi zajedno propasti u zemlju. Molio sam i kumio da nam neko pomogne, ali uzalud. Najradije bih otišao, ali nemam gde - u strahu kaže Bratislav Lazarević (68), koji desetak metara od ivice bezdana živi sa ženom, sinom, snajom i dve unuke, i čiji su voćnjak i osam ari placa jednostavno nestali kad je pomamljena Kolubara prošle godine u Zabrežju otvorila vrata pakla.Reka je tada odnela i asfaltni put, kao i ulično osvetljenje, a pukotina je blokirala prilaze, pa se sada Lazarevići i njihove komšije, kad god krenu u grad, nalaze pred nezahvalnom dilemom. Oni za izlazak mogu da biraju - ili da idu stazom koja vodi pola metra od „đavoljeg“ dvorišta, ili kroz njive, putem koji su sami nasuli šljakom.Ipak, za slepog Petra Petrovića (35) i nepokretnog Nenada Milićevića (34) izlaza nema. Od maja prošle godine oni su osuđeni da sede u svojim sobama, ili da nakratko izađu ispred svojih domova da bi se samo nadisali čistog vazduha.- Dok je put bio asfaltiran, Nenad je kolicima odlazio sam u grad. Otkako je reka napravila ovo čudo, on se praktično nalazi u zatvoru. Putem sajta opštini sam bar 50 puta postavila pitanje: „Šta će biti s nama“. Odgovor nikada nisam dobila - skoro plačući jada se Svetlana Milićević (52), čiji je sin Nenad u saobraćajnoj nesreći pre 14 godina ostao nepokretan.

Za njihov problem niko nije nadležan... Dragiša Petrović i Bratislav Lazarević
Za njihov problem niko nije nadležan... Dragiša Petrović i Bratislav Lazarević

Žalbe opštini

I Dragiša Petrović (61), čiji je sinovac Petar slep od rođenja, kaže da se zajedno s komšijom Lazarevićem više puta bezuspešno žalio opštini.- Za našu muku niko nije nadležan. Čak je i Vučić onomad kad je dolazio naredio da se rupa zatrpa. Dok je bio tu, dovukli su jedan buldožer koji je započeo radove. Čim se Vučić okrenuo, za njim je otišao i buldožer. Sramota - besan je stric slepog mladića.

Direktor JP za izgradnjuNISMO NADLEŽNI ZA SANACIJU!Milan Marošanin, direktor JP za izgradnju Obrenovca, kaže da ova opština nije nadležna za sanaciju terena u Zabrežju, već JP „Beogradvode“. On je ipak obećao da će do zime biti urađeni prilazni putevi i popravljeno ulično osvetljenje. Istovremeno, iz JP „Beogradvode“ poručuju da je u toku proces iznalaženja rešenja jer, da bi se rupa u Zabrežju zatrpala, potrebne su ogromne količine zemlje. Kako su rekli, na pragu je dogovor s „Koridorima Srbije“, koji grade put za Južni Jadran, da im s njihovih gradilišta ustupe potrebne količine zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track