Studenti štrajkuju glađu
Foto: Beta

Studenti štrajkuju glađu

Društvo -
Ostaće ispred resornog ministarstva dok se ne završi upis svih koji su stekli uslovetarstvo trebalo da uplati školarine za upis u školsku 2011/12

BEOGRAD - Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti stupili su jutros u štrajk glađu ispred Ministarstva prosvete i nauke u Beogradu, zbog toga što još nije rešen problem uplate školarina za neke od najboljih studenata. Predstavnici studenata rekli su da će ostati ispred resornog ministarstva dok se ne završi upis svih koji su za to stekli uslove. Predstavnik studenata Miloš Kuvekalović rekao je da oko 111 studenata sa tog fakulteta, koji su ispunili uslove za upis, ne mogu da upišu narednu godinu, jer im resorno ministarstvo nije dalo novac, kako je to ranije dogovoreno. Prema njegovim rečima, predstavnicima studenata se obratila jedna od zaposlenih u Ministarsrvu prosvete i nauke i pitala ih je zašto štrajkuju, a nakon njihovog obrazloženja, rekla im da sačekaju ponedeljak. "Međutim, mi smo tu ponudu odbili i ostaćemo ovde dok nam školarine ne budu uplaćene", istakao je Kuvekalović. Predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta umetnosti Vesna Đoković rekla je ranije da je pre dve nedelje obećano da će problem biti rešen, ali da Ministarstvo prosvete i nauke još nije uplatilo novac za školarine. Kako je navela Đokovićeva, studentima neće biti omogućeno da upišu narednu godinu studija, ukoliko ne bude uplaćen novac za školarine koje koštaju 200.000 dinara. Nakon protesta i blokade fakulteta pre dve nedelje studenti su sa Ministarstvom prosvete i nauke postigli dogovor o uplati školarina, ali studenti tvrde da se to još nije dogodilo.

Ministarstvo odgovorilo, moguć prekid štrajkaDvadesetak studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) koji od jutros štrajkuju glađu zbog problema oko uplata školarina, najverovatnije će prekinuti protest, jer im je, kako su naveli, Ministarstvo prosvete i nauke obećalo da će problem biti rešen.

"Iz resornog ministarstva su danas protumačili da ne može da se ospori odluka da se upišemo na fakultet, iako novac nije legao na račun fakulteta", rekao je predstavnik studenata Miloš Kuvekalović. On je kazao da će se odluka o prekidu štrajka glađu znati nakon Saveta FPU, koji zaseda od 13 časova, a studenti će tada "probati" da upišu godinu."Ukoliko Savet odbije, štrajk glađu će biti nastavljen, ali ne ispred ministarstva, već na fakultetu", rekao je Kuvekalović.

Prema njegovim rečima, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, koji je danas razgovarao sa predstavnicima studenata, kazao je da će "stvar biti rešena, jer studenti moraju da upišu godinu". "Sada je sve na upravi fakulteta, mi ćemo se verovatno povući i doći na fakultet gde ćemo nastaviti protest ako nas Savet odbije", kazao je Kuvekalović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track