Zbog dugog suđenja obeštećenje do 3.000 evra
Foto: Nebojša Mandić

Prigovori od 1. januara

Zbog dugog suđenja obeštećenje do 3.000 evra

Društvo -
Zakon ne precizira koliki je razumni rok, ali predviđa merila na osnovu kojih će se vršiti procena od slučaja do slučaja

BEOGRAD - Građani Srbije koji smatraju da im suđenje ili istraga traju predugo od iduće godine imaće pravo da zbog toga podnesu prigovor i žalbu, a ukoliko se utvrdi da su njihovi navodi tačni, moći će od države da traže i obeštećenje, koje će se kretati od 300 do 3.000 evra.Ta rešenja predviđena su Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji će početi da se primenjuje 1. januara 2016. Zakon ne precizira koliki je razumni rok, ali predviđa merila na osnovu kojih će se vršiti procena od slučaja do slučaja.

Ta merila su: složenost postupka i ponašanje stranaka, poštovanje pravila o redosledu rešavanja predmeta, zakonski rokovi za zakazivanje ročišta i glavnog pretresa i izrada odluka, celokupno trajanje postupka i postupanje suda, tužilaštva ili drugog državnog organa i značaj suđenja ili istrage po stranku. Ukoliko predsednik suda utvrdi da je prigovor osnovan, naložiće sudiji da u roku od 15 dana do najkasnije četiri meseca preduzme radnje koje će ubrzati postupak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track