Nikolić: Jovan Cvijić jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji našeg naroda
Foto: Tanjug Zoran Zestic

150 od rođenja prvog sprskog geografa

Nikolić: Jovan Cvijić jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji našeg naroda

Društvo -
Njegova misao je u mnogim oblastima toliko aktuelna da je veoma moguće, čak i primereno, govoriti o Cvijiću kao našem savremeniku, istakao je predsednik Srbije na konferenciji

BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti danas obeležava 150 godina od rođenja našeg naučnika, prvog srpskog geografa Jovana Cvijića, uz poruku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se značaj ovog intelektualca, koji je svoj naučni i ljudski autoritet stavljao u službu Srbije, vremenom ne umanjuje.

Predsednik je ukazao da kako godine prolaze, značaj Cvijića postaje sve veći i izazovniji za sve koji proučavaju naučne oblasti koje je unapredio a mnoge i osnovao i istakao da su njegova proučavanja bila od sudbonosnog značaja za naš narod.

"Jovan Cvijić je jedna od najznačajnijih ličnosti u sveukupnoj istoriji našeg naroda, Ipak, njegova misao je u mnogim oblastima toliko aktuelna da je veoma moguće, čak i primereno, govoriti o Cvijiću kao našem savremeniku", istakao je predsednik Srbije na svečanosti i istakao da je Cvijić bio veliki rodoljub, nesebično posvehen opštem dobru Srbije.

"Nauka može da nam pomogne da napredujemo tehnološki, ekonomski i na ličnom planu", rekao je Verbić i istakao da naša nauka danas vapi za mladim kreativnim ljudima, novim idejama i širinom kakvu je posedovao Cvijić. Na svečanosti su govorili i predsenik SANU prof. dr Vladimri Kostić, koji je istakao da je samo kod nas potrebno dokazivati ko si, šta radiš, koliko vrediš, zatim rektor UB Vladimir Bumbaširević, predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Cvijićevog rođenja Vidojko Jović i drugi, a na skupu su uručena i priznanja zaslužnim naučnim radnicima i ustanovama.

Cvijić je rođen pre vek i po u Loznici i osnivač je Srpskog geografskog društva i Geodetskg zavoda, predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, počasni doktor od Univerziteta u Sorboni do Karlovog Univerziteta, nosilac niza prestižnih inostranih nagrada, autor desetina naučnih studija i kapitalnih dela.

Skup koji traje do 14. oktobra, organizovali su SANU, Geografski institut SANU "Jovan Cvijić", Muzej grada Beograda, pod pokroviteljstvom UNESKO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track