DRŽAVA PODVLAČI CRTU: Povezivanje radnog staža moguće samo do kraja ove godine!
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Vulin i Sertić pozivaju zaposlene

DRŽAVA PODVLAČI CRTU: Povezivanje radnog staža moguće samo do kraja ove godine!

Društvo
00:00h
Država je prihvatila da reši taj problem, ali završetkom procesa privatizacije to pravo u 2016. više neće moći da ostvare
1 / 3 Foto: Tanjug Sava Radovanović

BEOGRAD - Ministri rada i privrede Aleksandar Vulin i Željko Sertić pozvali su danas zaposlene i bivše zaposlene u preduzećima koja su u procesu privatizacije da iskoriste mogućnost povezivanja radnog staža i prijave se za socijalni program do kraja ove godine.

S obzirom da će privatizacija tih preduzeća biti završena do kraja godine ta mogućnost im neće biti na raspolaganju u 2016. godini, naveli su oni. Država je prihvatila da reši taj problem, ali završetkom procesa privatizacije to pravo više neće moći da ostvare, ocenili su učesnici okruglog stola "Praznine u stažu zbog neplaćanja doprinosa za PIO i povezivanje staža prema zaključcima Vlade Republike Srbije" u PKS.

Ministar rada Vulin istakao je da je to prilika da radnici i rukovodstva u tim preduzećima iskoriste svoja prava, jer u vremenu koje predstoji država više neće moći da se ponaša na taj način. PIO fond je za poslednjih devet meseci povukao 9,9 milijardi dinara manje iz budžeta, jer je povećana naplata doprinosa, rekao je Vulin i istakao da je broj zapolsenih u realnom sektoru porastao za 5,6 odsto, odnosno da je broj zaposlenih koji uplaćuju doprinose porastao za 56.000.

Država je na sebe preuzela da taj problem reši, jer je cilj da se stanje u društvu poboljša, rekao je ministar i dodao da je vlada socijalno odgovorna i da je zato prihvatila da reši problem desetine hiljada radnika koji nisu krivi što su ostali bez staža. Ovo je vreme kada se podvlači crta, jer država neće večno isplaćivati tuđe dugove i mešati se u privredna kretanja, naglasio je on. Ministar privrede Sertić je naglasio da je do 9. oktobra 112 zaposlenih završilo proces povezivanja radnog staža i za tu namenu je iz budžeta isplaćeno 29,2 miliona dinara. Sertić je rekao da će do kraja godine 95 odsto privatizacije biti završeno, a uslaskom u 2016. godinu cilj će biti uvođenje ekonomije u racionalne, održive i tržišne principe. On je naglasio da ubuduće neće biti moguće da preduzeća ne plaćaju obaveze već će morati da se ponašaju prema tržišnim pricipima kao i privatne kompanije.

Sertić je podsetio da je u ovoj godini Srbija ušla u proces pregovora sa EU, da je prihvatila aranžman sa MMF, a svaki od tih odnosa nosi određene obaveze i uvođenje novih standarda. "Problem je što su ti standardi pisani za razvijene zemlje, a naša zemlja je u pregovore i prihvatanje standarda ušla nepripremljena, jer smo oko 30 godina vremena ponašali neodgovorno", rekao je Sertić. On je naglasio da je više od 60 odsto predueća, koja se nalaze u postupku privatizacije, prijavilo da ima dug po tom osnovu. Samo sa razdela Ministarstva privrede od 2008. do 2013. godine je uplaćeno više od 48 milijardi dinara za oko 500 preduzeća u privatizaciji, istakao je Sertić.

"Plus ne znam koliko garancija, plus ne znam koliko para je plaćeno Srbijagasu, Elektroprivredi Srbije, da ne pričam o lokalnim porezima i taksama, koliko je oštećen PIO fond i koliko desetina hiljada radnika nisu ostvarili svoja redovna prava koja im je država drugim zakonima garantovala, jer ta preduzeća su bila zaštićena", rekao je Sertić. Prema njegovim rečima, nikada nijedna inspekcija nije ušla u ta preduzeća a i kada bi se najavila, sindikati bi u dogovoru sa direktorom podigli štrajk. Ta situacija nas je dovela do toga da privatizaciju rešavamo u gotovo nemogućim uslovima, istakao je ministar. Predsednik PKS Marko Čadež naglasio je da će rešavanje tog problema olakšati poziciju preduzeća, jer će ih rasteretiti bar dela duga prema radnicima i uvećati šanse da dođu do novih vlasnika.

Čadež je rekao je da PKS sa Pio fondom i resornim ministarstvima sprovodi aktivnosti u cilju da firme i rukovodstva motivišu da ažurnije rade i koriste pogodnosti. Kako je kazao, do sada je problem bio više nepoznavanje procesa i procedura, a ne otpor. "Završetak procesa privatizacije je kvantni skok što se tiče Srbije i privrede i ekonomske politike posle nekoliko decenija, a u poslednje dve decenije smogli smo snage da razjasnimo šta je privreda, realni sektor, a šta nije, šta je ono gde država daje novac, a nema rezultata", rekao je Čadež novinarima.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković pozdravio je odluku vlade o povezivanju staža za one koji nisu svojom krivicom ostali bez te mogućnosti. "Mi se radujemo opredeljenju da će ovo biti poslednja godina u kojoj će realni deo sektora i privrede da izdržava one koji su godinama crpeli naše mogućnosti u vraćanju dugova i u daljim našim investicionim potezima", rekao je on. Atanacković je kazao da je došlo vreme da se izjednači realni deo privrede sa privredom u državnom vlasništvu.

Vlada Srbije donela je 18. juna ove godine zaključak kojim se predviđa da se iz sredstava budžeta pojedinim kategorijama zaposlenih i bivših zaposlenih uplati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje i to u preduzećima koja se nalaze u postupku privatizacije, koja su ove godine otišla u stečaj kao i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track