STEFANOVIĆ O MIGRANTIMA: Među izbeglicama nije bilo pripadnika islamske države
Foto: AP

Stabilno stanje u pograničnom područiju

STEFANOVIĆ O MIGRANTIMA: Među izbeglicama nije bilo pripadnika islamske države

Društvo -
Stefanović je članovima skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove preneo da je evidentirano nekoliko njih koji su se borili na strani pobunjenika, ali da za njima nije bila raspisana poternica

BEOGRAD - – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u pograničnom području održano stabilno stanje bezbednosti i pored drastičnog povećanja broja migranata, a da među izbeglicama za sada nije bilo članova ISIS-a.

Stefanović je članovima skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove preneo da je evidentirano nekoliko njih koji su se borili na strani pobunjenika, ali da za njima nije bila raspisana poternica.

Predstavljajući izveštaj o radu MUP-a od jula do septembra ove godine, Stefanović je rekao da je u tom periodu u zelenom pojasu registrovano više od 10.000 migranata, a da je dramatično povećan i broj tražilaca azila.

Nameru za azil u Srbiji, prema njegovim rečima, u tom periodu izrazilo je njih 117.654. Stefanović je naveo da je MUP u tom periodu obavljao i pojačanu kontrolu na granici zbog zloupotreba vizne liberalizacije.

Upitan za vraćanje izbeglica na osnovu readmisije, Stefanović je rekao da neće biti readmisije u Srbiju ukoliko ne bude postojala mogućnost readmisije u Makedoniju ili Bugarsku.

"Nećemo dozvoliti da bez readmisije tih lica koja su ušla sa teritorije Makedonije ili Bugarske da mi sad primamo nekontrolisano u našu zemlju. Ako ne bude mogućnosti readmisije u ove zemlje neće biti ni u Srbiju.

Ako bude potrebno da suspendujemo sporazum o readmisiji suspendovaćemo", poručio je Stefanović.

Dodao je i da za sada nema potrebe za izgradnjom centara za duže zbrinjavanje izbeglica, već da će se raditi na proširenju postojećih objekata, sa 1.000 na 1.500 mesta.

Stefanović je naveo i da imamo povećanje hapšenja policijskih službenika koji su učestvovali u švercu ljudi. Ministar je saopštio i da u tom tromesečnom periodu nije bilo terorističkih napada u Kopnenoj zoni bezbednosti i da se stanje na Kosovu može oceniti kao relativno mirno, ali nepredvidivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track