Obradović: Za štrajk odgovoran fakultet
Foto: Beta

Obradović: Za štrajk odgovoran fakultet

Društvo -
Ministar poručio da akademci treba da se vrate na fakultete i dodao da će problem sa finansijama biti rešen posle 1. maja

NOVI SAD - Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas u Novom Sadu da studenti koji u Beogradu štrajkuju glađu treba da prekinu protest i vrate se na fakultete, a za njihovo nezadovoljstvo je optužio Savet Fakulteta primenjenih umetnosti.

Obradović je novinarima rekao da Ministarstvo prosvete i nauke, ispred kojeg od jutros štrajkuju studenti, nije adresa za izražavanje protesta, već da je to njihov matični fakultet.

Najavio je da će uskoro razgovarati sa upravom fakulteta i nagovestio da će problem sa finansijama biti rešen posle 1. maja.

Obradović je rekao da su Savet Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) i Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) doneli nezakonitu odluku da ne izvode nastavu, dok država ne uplati novac za njihove studije."Mi nemamo novac koji stoji negde u kasi pa ga izvučemo kad neko pomisli da treba. Takođe, moramo ozbiljno postaviti pitanje ponašanja saveta tog fakulteta, jer ne mogu da zabrane studentima da pohađaju nastavu", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, problem sa uplaćivanjem novca za studente koji se finansiraju iz budžeta rešen je na svim ostalim univerzitetima i fakultetima, osim na FPU i FDU."Samim tim, postavlja se pitanje da li je problem u upravi fakulteta ili postoje još neki interesi, tim pre što zaposleni i te kako primaju na vreme novac i na njima je da izvode nastavu", rekao je Obradović.

Dodao je da će ministarstvo proveriti i tvrdnje fakulteta da nemaju sredstava za materijalne i druge troškove, kao i broj zaposlenih i na šta se novac troši. "Nemoguće je da sa svim fakultetima nađemo zajednički ježik, a sa njima ne možemo", ocenio je Obradović.

Dvadesetak studenata FPU jutros su štrajkovali glađu zbog problema oko uplata školarina. Oni su najavili da će najverovatnije prekinuti protest, jer im je, kako su naveli, Ministarstvo prosvete i nauke obećalo da će problem biti rešen.

Nešto više od 100 studenata FPU-a, koji su ispunili uslove za upis u narednu godinu, čeka da školarine budu uplaćene i da im se omogući upis.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track