LAŽOVI-POLITIKA U GUBITKU 4 MILIJARDE, A TVRDE DA SE IZDRŽAVAJU Bahata direktorka napravila gubitke
Foto: Beta

DUGOVI DO GUŠE: U Politici slagali da se izdržavaju od sopstvenih prihoda

LAŽOVI-POLITIKA U GUBITKU 4 MILIJARDE, A TVRDE DA SE IZDRŽAVAJU Bahata direktorka napravila gubitke

Društvo -
RASIPALI: Prema podacima APR samo u 2014. godini pod upravom Mire Glišić Simić ostvaren gubitak od 163,9 miliona dinara. Inače, ukupan gubitak bi bio još veći da Politika nije, u poslovnim knjigama, otpisala deo duga prema nemačkoj firmi VAC, da bi naštelovali rezultate i ublažili minus koji su napravili

BEOGRAD - Dok najplaćenija državna službenica direktorka „Politika novina i magazina“ (PNM) Mira Glišić Simić prima platu od neverovatnih 1,4 miliona dinara (bruto), vozika se u skupocenom službenom džipu „mercedes ML“ i dodeljuje sebi godišnje bonuse na platu, preduzeće na čijem je čelu ima kumulirani ukupni gubitak u iznosu od preko četiri milijarde dinara (?!).Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), ovo preduzeće samo u 2014. godini zabeležilo je gubitak u iznosu od 163,9 miliona dinara, dok je prethodnih godina taj gubitak iznosio 3,9 milijardi. To znači da je kumulirani ukupni gubitak neverovatnih 4.091.064.000 dinara. Prema tome, ovaj zvanični podatak, koji je sama „Politika“ dostavila APR, demantuje navode ovog lista da se izdržavaju iz sopstvenih sredstava i od čitalaca jer su im rashodi daleko veći od prihoda. A poznato je da gubitak moraju da nadoknade vlasnici, u ovom slučaju i država.Zaduživali se kod VACDalje, kako se vidi u finansijskom izveštaju za 2014. godinu, na dan 31. decembar 2014. ovo preduzeće imalo je dugovanja od 1,6 milijardi dinara, od čega su Vacu na ime kredita dužni 1,2 milijarde dinara. Ovaj podatak, crno na belo, pokazuje i da su u ovom preduzeću slagali i u navodima da od 2009. PNM „nije uzeo nijedan kredit niti bilo kakvu pozajmicu“.

Na loše finansijsko poslovanje preduzeća upozorio je i revizor Zoran Komarica, koji je u svom izveštaju skrenuo pažnju da su kratkoročne obaveze društva veće od obrtnih sredstava za čak 942 miliona dinara. To praktično znači da preduzeće opstaje po osnovu zaduženosti!S druge strane, direktorka, koja je na tu funkciju postavljena u vreme kada je predsednik Srbije bio Boris Tadić, ne štedi kada je ona u pitanju. Kako je Kurir pisao, ona je sebi dodelila platu od preko 10.000 evra, kao i astronomski bonus, koji dostiže 30 odsto od njenih godišnjih primanja.

Direktorka ćutiUpravo je visina plate generalne direktorke „Politike“ jedan od razloga što ona, između ostalih, pokušava da zastraši „Adrija mediju“ i Kurir kako ne bi ušli u vlasničku strukturu „Politike“. Podsećamo da je Politika napala Kurir čim je „Adrija medija grupa“ (u čijem sastavu posluje naš dnevni list) objavila da je kupila prava i potraživanja od nemačkog Vaca. Kurir je javno postavio pitanja da li je razlog burne reakcije to što je direktorka Mira Glišić Simić „Politiku“ obećala nekim novokomponovanim tajkunima - ali odgovor ni posle nekoliko dana nije stigao.Direktorka Mira Glišić Simić ni juče nije odgovarala na naše pozive, poruke i mejlove koje smo joj uputili.

Veroljub ArsićBEZOBRAZNA PLATAVeroljub Arsić, poslanik SNS i predsednik Odbora za finansije Narodne skupštine, kaže da je plata direktorke Mire Glišić Simić bezobrazno visoka.- Slažem se sa tim da neko ko napravi godišnji profit od 160 miliona dinara ima platu od nekoliko hiljada evra, ali je bezobrazno toliko se luksuzirati kada firma posluje u minusu. Ovakve plate nema skoro nijedan direktor uspešnog privatnog preduzeća - navodi Arsić.

Milan KovačevićPREDUZEĆE PRED RASPADOMEkonomista Milan Kovačević kaže da nije normalno da neko ima mesečnu platu od oko 1,4 miliona dinara, a da je firma koju vodi u minusu.- Pored toga što PNM ima gubitak od oko 160 miliona dinara u prošloj godini, njihova ćerka firma, to jest štamparija, ima gubitak od oko 100 miliona. Sa ovakvim rezultatom preduzeće je spremno za raspadanje - objasnio je Kovačević i dodao da ovako visoka plata podstiče sumnju u postojanje nečijeg skrivenog interesa.

Borko StefanovićOVO JE SKANDALŠef poslaničke grupe DS Borko Stefanović direktorkinu platu je ocenio kao skandaloznu.- Ubuduće se visoki iznosi neće izražavati u dinarima, nego po prezimenu te žene. Ovo je samo jedna od loših pojava - menadžment će da ima astronomsku platu, a zaposleni će da grcaju u dugovima i jedva će preživljavati. Ovo je poraz i države i svih vlasti do sada koji su ovako nešto tolerisali - poručio je Stefanović.

Vojislav ŠešeljDRŽAVA TREBA DA REAGUJEČinjenicu da Mira Glišić Simić mesečno inkasira jedanaest premijerovih zarada prokomentarisao je i lider SRS Vojislav Šešelj:- Nisam upućen u detalje tog slučaja, ali plata od 1,4 miliona dinara bruto izgleda neverovatno. Ako je to istina, to je zaista skandalozno. Niko ne može da zasluži tu platu. Smatram da država treba da reaguje.

PITANJA ZA DIREKTORKU1. Kako je moguće da primate platu od 1,4 miliona dinara kad je preduzeće koje vodite prezaduženo?2. Zbog čega ste slagali da PNM nije uzimao nikakav kredit kada se iz zvaničnih dokumenata vidi da je na ime kredita PNM 31. 12. 2014. bio dužan Vacu 1,2 milijarde dinara?3. Kako komentarišete to što je čak i revizor skrenuo pažnju na visinu zaduženosti?4. Da li će dugovanja PNM pokriti „Politika a. d.“, koja je u većinskom vlasništvu države?5. Zbog čega napadate Kurir i zašto vam smeta izdavač „Adrija medija grupa“ u vlasništvu porodice Rodić?6. Da li ste u dogovoru s nekim novokomponovanim tajkunima u vezi sa prodajom „Politike“?

KONSOLIDOVANI FINANSIJSKI IZVEŠTAJ*2010. Gubitak216.0862011. Gubitak18.4402012. Gubitak309.6982013.Dobitak36.3402014.Gubitak163.944* Prema podacima APR, u hiljadama dinara

KOVAČEVIĆ: Čiji interes se krije iza milionske plate direktorke Politike?

DRAGAN ŠUTANOVAC: Dok se plate i penzije smanjuju, primanje direktorke Politike je neprihvatljivo

OVO JE NAJPLAĆENIJA DRŽAVNA SLUŽBENICA: Direktorka Politike zarađuje 1,4 miliona mesečno!

Borko Stefanović bez dlake na jeziku: Plata direktorke Politike je skandalozna!

NAJPLAĆENIJOJ DRŽAVNOJ SLUŽBENICI MALO 1,4 MILIONA Direktorka Politike časti sebe mečkom i 6 miliona

ZORAN STOJILJKOVIĆ: Teško da je plata direktorke Politike opravdana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track