Teroristi napali Torlak i uzeli taoce!

Teroristi napali Torlak i uzeli taoce!

Društvo -
Vežba "Torlak 2012" - "Rešavanje talačke situacije u uslovima biološke kontaminacije" - koncipirana je na bazi mogućeg scenarija terorističkog napada na važne ustanove u Srbiji

BEOGRAD - Na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" danas je izvedena vežba u saradnji s Protivterorističkom jedinicom MUP Srbije radi provere postojećih i definisanja novih procedura za postupanje u slučaju različitih vrsta akcidenata.

Direktor Instituta "Torlak" dr Branislav Lazić rekao je da je za buduće strateške partnere važno da pored bezbednosti samog instituta postoje dobre mere korporativne bezbednosti, na čemu su insistirali potencijalni partneri, Glakso Smit Klajn i Sanofi Paster.

On je kazao da su shodno tome obavljene pripreme i da je cilj izvedene vežbe "Rešavanje talačke situacije u uslovima biološke kontaminacije", da se sagledaju i unaprede postojeći protokoli o dejstvu samog instituta u kriznim situacijama ili u slučaju izazvanih akcidenata.

"Nadam se da ćemo posle ovoga imati savremene pristupe koji će u mnogome omogućiti brže dejstvo u takvim situacijama do kojih, nadam se neće doći", kazao je Lazić.Kako je kazao, planovi bezbednosti trebalo bi stalno da se usavršavaju pa će saznanja i iskustva iz vežbe biti implementirana u novi Pravilnik o bezbednosti Instituta.

Lazić je rekao da je Institut "Torlak" izabran zbog nekonvencionalnosti terorističkih dejstava i sve češćeg posezanja za biološkim oružjem sa jedne strane, kao i namere da se proveri odgovor ustanova nadležnih za prevenciju i odgovor u takvim prilikama sa druge strane.

Jedan od ciljeva vežbe je i da se sagleda koordinacija sa nadležnim državnim organima i službama, odnosno Protivterorističkom jedinicom i Vatrogasno-spasilačkom brigadom Beograda, naveo je on.

Direktor policije Milorad Veljović koji je prisustvovao izvođenju vežbe rekao je da je ona bila uspešna i da je dobar pokazatelj spremnosti države i policije da reaguju u takvim situacijama.Kako je kazao, ideja je bila da specijalna Protivteroristička jedinica (PTJ) izvede preventivnu akciju kako bi se videla spremnost MUP-a i policije da reaguje u slučaju eventualne terorističke akcije ili bilo kakvog terorističkog napada.

"Mi smo danas pokazali tu spremnost i policija nijednog trenutka ne sme biti zatečena ovakvim događajima, ona mora biti uvek spremna", rekao je Veljović ukazujući da se takve akcije moraju što češće izvoditi.Veljović je rekao da je vežba izvedena uz pomoć Američke agencije za odbranu i u saradnji sa ambasadom SAD koja je omogućila opremu, koju su tokom vežbe imali pripadnici PTJ.

Vežba "Torlak 2012" koncipirana je na bazi mogućeg scenarija terorističkog napada na važne ustanove u Srbiji. Dinamika vežbe projektovana je na način koji uključuje više nivoa odlučivanja, od lokalnog do državnog, prema procenjenoj mogućoj opasnosti.

Podršku vežbi dali su Skupština grada Beograda, MUP Srbije - sektor za vanredne situacije i Hitna pomoć grada Beograda, rečeno je tom prilikom. Izvođenju vežbe, osim direktora policije prisustvovali su i načelnica Uprave za vanredne situacije Grada Beograda Sanja Vuksanović Žugić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Saša Vukadinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track