LICEMERNO: Ministar Verbić rekorder, zaposlio 1.800 ljudi
Foto: Zorana Jevtić

Da li je ovaj čovek normalan

LICEMERNO: Ministar Verbić rekorder, zaposlio 1.800 ljudi

Društvo -
Iako s jedne strane tvrdi da je 4.000 prosvetara tehnološki višak, a da 15.000 nema dovoljno radnih sati, to mu, međutim, nije smetalo da za godinu dana nakalemi još državnih radnika

BEOGRAD - Broj učitelja, nastavnika, profesora, ali i nenastavnog osoblja, povećan je za oko 1.800, i to u trenutku kada resorni ministar Srđan Verbić tvrdi da je 4.000 prosvetara tehnološki višak, a da 15.000 nema punu normu.Broj činovnika zaposlenih na određeno uvećan je i u Ministarstvu rada, dok je više stalno zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ipak, Verbićev sektor je lider. Ministarstvo prosvete, u koje se ubrajaju sve škole, fakulteti i naučni instituti, u prvoj polovini godine, kako saznaje Kurir, povećalo je broj zaposlenih na određeno za oko 1.800. Stalni i povremeniIstina, broj onih koji ima stalni radni odnos je smanjen, ali znatno manje nego što je bilo povećanje na određeno.- Neverovatno je da se ovo dešava u vreme zabrane zapošljavanja u javnom sektoru! Posebno kada je reč o prosveti, gde je jasno da postoji veliki višak zaposlenih. Izgovor je da je reč o primanju na određeno, ali obično se tako ulazi u javni sektor. Prvo mesec, dva, tri, onda do kraja godine, pa stalno zaposlenje. Posle ne možete da ih isterate ni puškom - ukazuje sagovornik Kurira iz Vlade Srbije.Podsetimo, pre svega 45 dana, na početku školske godine, Verbić je izjavio da je 4.000 prosvetara tehnološki višak, a da 15.000 njih nema dovoljan broj radnih sati.Jasan plan- Istina, postoji i 12.000 otvorenih radnih mesta na kojima bi neko od onih 15.000 bez norme mogao da se zaposli, što predstavlja nelogičnost - priznao je on. Izgleda da je primanje novih radnika način da se reši ova nelogičnost. Stručnjaci ukazuju da se dovodi u kredibilitet ceo plan štednje. Ekonomista Aleksandar Stevanović ističe za Kurir da je to zapošljavanje problematično jer nema suštinskih problema da se odluke Vlade o nezapošljavanju sprovedu. Nema, kako dodaje, kao ranije, koalicionih partnera koji bi mogli da ucenjuju najjaču stranku.- Rast broja državnih činovnika nije dobar znak - jasan je on.Stevanović priznaje da je ovoj vladi lakše jer je tim ministarke državne uprave Kori Udovički dosta dobro uradio posao, pa se sada zna koliko ima činovnika i koliko ih je stvarno potrebno.- Imamo materijal da se napravi reforma javnog sektora. Nema više izgovora da ne znamo koliko nam treba službenika - navodi on.

Ministarstvo prosveteUČENICI NE MOGU BITI BEZ ČASOVAU Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je prosveta najveći sistem, koji obuhvata i više od 100.000 nastavnika, pa se 95 odsto budžeta ministarstva izdvaja samo za plate. Nova zapošljavanja se u najvećem broju odnose na prijem nastavnika i nenastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, koji su zauzeli mesta onih kolega koji su iz nekog razloga napustili sistem, jer svakako učenici ne mogu biti bez časova - objašnjavaju u ministarstvu i dodaju da za sva zapošljavanja imaju saglasnost Ministarstva finansija i vladine Komisije za zapošljavanje.

Državna upravaPOVEĆAN BROJ NA ODREĐENO ZA 4.500U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje vodi Kori Udovički, kažu za Kurir da se broj radnih mesta na neodređeno i određeno vreme u direktnim i indirektnim korisnicima konsolidovanog budžeta smanjio u neto iznosu oko 11.500, u periodu od januara 2014. do juna 2015. godine.- Broj radnih mesta na neodređeno smanjen je za oko 16.000, dok je broj radnih mesta na određeno vreme uvećan za oko 4.500 - navode u ministarstvu.

Ko je povećao platni spisak zaposlenih na određeno(u odnosu na kraj 2014)Ministarstvokraj junaukupan brojMin. prosvete1.80037.714MUP*167 43.046Min. za rad171.912* Stalno zaposleni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track