KORI UDOVIČKI: Nisam bila svesna problema sa Zakonom o ulaganjima
Foto: Zorana Jevtić

Pravda se

KORI UDOVIČKI: Nisam bila svesna problema sa Zakonom o ulaganjima

Društvo -
Nisam bila svesna da se odlučivanje i uloga poverenika izmešta, navela je Udovički

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da u vreme usvajanja Predloga zakona o ulaganjima u Vladi nije bila svesna da se tim zakonom ulaganja izmeštaju iz nadležnosti poverenika za informacije od javnog značaja.

"Veliki je problem sa usvajanjem Predloga zakona o ulaganjima za koji se osećam veoma odgovornom. Još analiziramo kritike poverenika za informacije od javnog značaja, ali glavna se odnosi na to što zakon stavlja Vladu kao odgovorno lice kada je reč o informacijama u vezi sa ulaganjima, što znači da se ulaganja izmeštaju iz nadležnosti poverenika", ističe Udovički.

Na pitanje kako je na vladi prošao zakon na koji poverenik ima niz kritika, Udovički napominje da ona na to vladu nije upozorila kada se raspravljalo o zakonu. "Postojala su dva problema. Prvi, što se ovaj zakon bavi nečim što bi trebalo da je u okviru Zakona o javnom informisanju, a drugi je oko razvodnjavanja odgovornosti. Naše ministarstvo je zbog toga imalo primedbu, ali smo na kraju svi zajedno glasali 'za', jer sam smatrala da će se smanjiti oštrica konflikta ili osetljivosti, zato što kolege ministri idu direktno da odgovaraju u slučaju nepoštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a zapravo želimo da nađemo rešenje.

Ona je dodala da se sada, kada je na to poverenik jasno uputio, zalaže za promenu tog člana zakona. Komentarišući da li očekuje da se to promeni pre usvajanja, ona dodaje da je zakon već u skupštini i da se nada da će svi razumeti da se takvim stavom zaoštrava jaz između vlade i institucije poverenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track