NUNS NEZADOVOLJAN ZBOG SNS: Nemojte se mešati u uređivačku politiku RTS
Foto: Prinscreen NUNS

Sloboda medija

NUNS NEZADOVOLJAN ZBOG SNS: Nemojte se mešati u uređivačku politiku RTS

Društvo -
Novinarsko udruženje reagovalo povodom saopštenja vladajuće stranke nakon gostovanja novinara Zorana Panovića na RTS-u

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da Srpska napredna stranka (SNS), saopštenjem povodom gostovanja Zorana Panovića, glavnog i odgovornog urednika "Danasa" u Drugom dnevniku RTS-a, vrši otvoren pritisak na uređivačku politiku javnog servisa.

Glavni urednik lista "Danas" Zoran Panović rekao je sinoć u Dnevniku RTS, komentarišući proslavu povodom sedam godina rada SNS, da je to "Vučićeva predstava", jer je "morao da zna" šta će u svom govoru poručiti režiser Emir Kusturica. Kusturica je, obraćajući se okupljenima u beogradskom Centru "Sava", rekao da nije "slučajno to što nam je baš Britanac doneo vest da ulazak u EU znači priznavanje Kosova".

NUNS je u svom saopštenju upozorio SNS da je obaveza novinara da sagovorniku postavi pitanja o najvažnijim društvenim temama, a da je suština postojanja javnog servisa, i medija uopšte, stvaranje mogućnosti da se čuju različita mišljenja.

"Vrednosnim izjednačavanjem stava sagovornika i pitanja voditelja Dnevnika, uz generalnu kvalifikaciju da su to 'opužbe RTS-a', Srpska napredna stranka pokazuje da ne shvata koncept javnog servisa koji mora biti otvoren za svaku vrstu društvenog dijaloga", istakao je NUNS. Srpska napredna stranka reagovala je sinoć saopštenjem u kojem je navela kako smatra da su optužbe RTS-a i Zorana Panovića da je predsednik SNS-a i predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, režirao predstavu i politički napad na ambasadora Velike Britanije u Beogradu, Denisa Kifa - skandalozne.

"Srpska napredna stranka ukazuje javnosti na činjenicu da Aleksandar Vučić nikada nije, niti će ikada kontrolisati govore svojih prijatelja, saradnika i gostiju, a režije i predstave uvek ćemo ostaviti RTS-u i raznim Panovićima", navodi se u saopštenju Službe za informisanje SNS. NUNS je takođe izrazio veliku zabrinutost "zbog ovakvih reakcija SNS i ignorisanja osnovnih postavki slobode javnog izražavanja kao osnova demokratije u svakom društvu", napominjući da je SNS najuticanija stranka u Srbiji i njen stav prema medijskim slobodama je veoma značajan za ukupnu atmosferu na medijskoj sceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track