DECA IZ VUKOVARA U SKUPŠTINI: Evo kako su mališani glasali u srpskom parlamentu
Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Trodnevni obilazak Beograda

DECA IZ VUKOVARA U SKUPŠTINI: Evo kako su mališani glasali u srpskom parlamentu

Društvo -
Danas imamo veliku čast i zadovoljstvo da u skupštini razgovaramo i ugostimo decu iz Vukovara, njihove vaspitače i pripadnike srpske zajednice, rekao je Marinković

BEOGRAD - Deca iz vrtića "Vukovar 2", u kojem se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, obišla su danas Skupštinu Srbije, a potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković poručio im je da su tamo uvek dobro došli, jer je to i njihova kuća.

"Mi kao političari Republike Srbije posvećeni smo radu na stabilnosti u regionu, da imate što bezbrižnije detinjstvo i mogućnost da razvijate živote i karijere i živite u miru i sreći", rekao je Marinković.

Kako je naveo, političari rade kako bi mališani imali dobro obrazovanje i sve mogućnosti koje mogu da im obezbede, kako bi bila ispoštovana sva njihova prava, ljudska, radna... odnosno sva ona koja se podrazumevaju u 21. veku.

"Ovo je za nas veliki događaj. Danas imamo veliku čast i zadovoljstvo da u skupštini razgovaramo i ugostimo decu iz Vukovara, njihove vaspitače i pripadnike srpske zajednice", rekao je Marinković.

Podsećajući da 18 mališana iz Vukovara boravi u trodnevnoj poseti Beogradu, on je pozvao decu da dođu na sedam dana, kako bi što bolje upoznali Srbiju.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta rekao je da je vrtić "Vukovar 2" jedinstven u istočnoj Slavoniji, a kako veruje, i u čitavoj Hrvatskoj, gde se program izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

"To je zaista pozitivan primer i ovaj vrtić bi trebalo da bude model u nizu drugih obrazovnih institucija Hrvatske", naveo je Linta.

On je pozdravio saradnju između predškolskih ustanova u Beogradu i u regionu, ocenjujući da se time uspostavlja pozitivna klima među mladima u regionu jer je to zalog bolje budućnosti.

Mališani su u holu parlamenta glasali da li će ga i obići, što su jednoglasno podržali.

Nakon posete skupštini, deci iz Vukovara biće organizovan prijem kod ministra spoljnih poslova i prvog potpredsednika vlade Ivice Dačića.

Deca iz vrtića ''Vukovar 2'' doputovala su u ponedeljak u trodnevnu posetu Beogradu u pratnji vaspitača, a juče ih je u Patrijaršiji primio patrijarh Irinej, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Predsedništvu.

Zahvaljujući donaciji Pozorišta ''Boško Buha" deca su gledala predstavu ''Mala sirena", a u Dečjem kulturnom centru posebno za njih je organizovana Kreativna radionica likovne i primenjene umetnosti.

Posetu dece iz Vukovara organizovali su PU ''Dečji dani'', Stari grad, Beograd i vrtić ''Vukovar 2'' u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i uz podršku Zajedničkog veća opština Vukovar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track