Arno Gujon: Ulazak Kosova u Unesko bila bi velika nepravda
Foto: MUP Srbije

Direktor humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo"

Arno Gujon: Ulazak Kosova u Unesko bila bi velika nepravda

Društvo -
Najveći problem u celoj priči je to što sada orgroman broj Albanaca misli da su oni izgradili Visoke Dečane i druge srpske dragulje i da su Srbi, u stvari, uzuropatori. Deca čak to uče u školi, rekao je Gujon, koji je ove godine dobio srpsko državljanstvo

BEOGRAD - Ulazak Kosova u Unesko bila bi velika nepravda, izjavio je osnivač i direktor humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon iz Francuske, navodeći da je bitno da se Srbija bori da to spreči.

Gujon je rekao da su albanski ekstremisti 2004. palili i rušili crkve i manastire i hteli su da prognaju sve Srbe sa Kosova, a da je danas na delu prisvajanje svega što je hrišćansko i srpsko i pokušaj da se srpska kulturna baština proglasi albanskom. "Najveći problem u celoj priči je to što sada orgroman broj Albanaca misli da su oni izgradili Visoke Dečane i druge srpske dragulje i da su Srbi, u stvari, uzuropatori. Deca čak to uče u školi", rekao je Gujon, koji je ove godine dobio srpsko državljanstvo. Bitno je, kaže, za Srbiju da se bori i navodi da Srbija ima mudru politiku, a da strane diplomate velikih sila koje se zalažu za prijem Kosova u Unesko znaju svu istinu o Kosovu.

"Znaju ko su vladari Kosova, njihovu prošlost, znaju za pogrome i uništenje srpske baštine, svesni su da je sve što je učinjeno Srbiji i Srbima sa aspekta međunarodnog prava i morala neoprihvatljivo, ali oni ne za to ne mare", kaže Gujon. Gujon kaže da je njegova humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" pokušala da utiče na javnost u Francuskoj, da je pisala saopštenja, izveštavala o svemu što se dešava na Kosovu, ali da nijedan medij to nije preneo.

(Tanjug/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track