Ambasada SAD donirala 30.000 dolara za izbeglice u Srbiji
Foto: Marina Lopičić

Humanitarna pomoć

Ambasada SAD donirala 30.000 dolara za izbeglice u Srbiji

Društvo -
U paketu koji je uručen Crvenom krstu nalaze se perjane jakne, grejalice i druga sredstva potrebna za zbrinjavanje izbeglica

BEOGRAD - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu uručila je juče Crvenom krstu Srbije donaciju vrednu 30.000 dolara koja je namenjena za pomoć migrantima u Srbiji.Donacija se sastoji od 3.500 higijenskih paketa, 80 perjanih jakni za decu od dve do deset godina, 15.000 jednokratnih pribora za jelo, spoljnih i unutrašnjih grejača, tankova za vodu, stolova i drugih sredstava koja će Crvenom krstu pomoći u zbrinjavanju izbeglica.- Neverovatno sam ponosan što ćemo sa ovim paketima uspeti da olakšamo život onima koji prolaze kroz Srbiju i koji su na velikim iskušenjima. Mislim da je ova oprema stigla pravovremeno, s obzirom na zimu koja se približava. Vlada i građani Srbije, ali i mnogobrojne NVO, pokazali su izuzetno humano lice u rešavanju migrantske krize - rekao je otpravnik poslova Ambasade SAD u Beogradu Gordon Dugud, koji je zajedno sa vojnim atašeom, pukovnikom Taftom Blakbernom, uručio pomoć Crvenom krstu.Oni su istakli da i ovaj projekat potvrđuje posvećenost američke vlade partnerstvu sa Srbijom u poboljšanju kvaliteta života onih kojim je pomoć potrebna.- Deo ove humanitarne pomoći odmah će biti podeljen ljudima u Preševu, Dimitrovgradu i Šidu, a deo ćemo odneti i u park kod Autobuske stanice u Beogradu. Zahvaljujem američkoj ambasadi, koja je stalan partner Crvenog krsta u našim humanitarnim projektima - rekao je predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović.Ova donacija obezbeđena je uz podršku Evropske komande oružanih snaga SAD (Eukom), koja je sakupila 30.000 američkih dolara za nabavku odeće i drugih potrepština. Sledeća isporuka, vrednosti oko 250.000 američkih dolara, očekuje se da stigne iz SAD krajem novembra, a sadržaće šatore, ležajeve, dušeke, grejalice i sanitarnu opremu.(J. P.)

Postaje komplikovanijeOD JUNA ZBRINUTO 159.000 MIGRANATAPredsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović rekao je da je od 10. juna do 19. oktobra zbrinuto 159.000 migranata u Srbiji, a od toga 110.000 u Preševu, 35.000 na punktovima u Vojvodini i blizu 8.000 u Beogradu.- Otprilike 60 odsto svih registorovanih migranata dobije pomoć, ali je pružanje pomoći komplikovanije sa pogoršanjem vremenskih prilika - rekao je Radovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track