SEIZMOLOG DRAGIČEVIĆ: Opasnost od zemljotresa je stalna
Foto: AP/Ilustracija

Seizmološki zavod Srbije

SEIZMOLOG DRAGIČEVIĆ: Opasnost od zemljotresa je stalna

Društvo -
Zemljotres u Avganistanu registrovao je i Republički seizmološki zavod, ali ga nije bilo moguće osetiti na daljini od 4.300 kilometara, a primarni seizmički talas je putovao sedam minuta do seizmoloških stanica u Srbiji

BEOGRAD - Seizmička opasnost je stalna i na nju nije moguće uticati, ali je moguće uticati na posledice, izjavio je danas Branko Dragičević iz Seizmološkog zavoda Srbije, povodom jakog zemljotresa koji je pogodio Avganistan.

Postoje faktori koji povećavaju posledice i rizik se povećava, uglavnom zbog demografskog faktora, nagomilavanja ekonomskih vrednosti na maloj površini, rekao je Dragičević.

Govoreći o zemljotresu u Avganistanu, Dragičević je precizirao da je reč o dubini od 215 kilometara ispod površine, što je doprinelo da broj žrtava ne bude i veći. Dragičević je ukazao da ne bi trebalo dovoditi u vezu zemljotres koji se dogodio u aprilu sa najnovijim i da se računa da je energija akumulirana desetak možda i više godina u jednom trenutku oslobođena dislociranjem velikih stenskih blokova.

"Jedan od činilaca, koji utiče na povećanje broja žrtava, jeste i šok i panika", istakao je Dragičević. On je ukazao da je realno da posle tog zemljotresa bude i naknadnih udara i da je registrovano nekoliko desetina zemljotresa sa magnitudama između četiri do pet jedinica Rihterove skale.

Ovaj zemljotres registrovao je i Republički seizmološki zavod, ali ga nije bilo moguće osetiti na daljini od 4.300 kilometara, a primarni seizmički talas je putovao sedam minuta do seizmoloških stanica u Srbiji, da bi potom sekundarni seizmički talas došao posle šest minuta, objasnio je Dragičević.

Dragičević je podsetio da su u prošlosti zemljotresi mogli da zapale gradove kao što su Tokio ili Lisabon i da se, posle cunamija, koji, predstavlja sekundarno dejstvo zemljotresa, u Japanu dogodio nuklearni akcident. Najmanje 293 osobe su juče poginule, a 1.000 je povređeno u jakom zemljotresu, jačine 7,5 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio severoistočni deo Avganistana i snažno se osetio i u Pakistanu, Indiji i Tadžikistanu.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track