VERBIĆ NA SAJMU KNJIGA: Đaci, čitanje pomaže da postanete ljudi
Foto: Tanjug Marko đoković, Nemanja Jovanović

Otvoren Školski dan

VERBIĆ NA SAJMU KNJIGA: Đaci, čitanje pomaže da postanete ljudi

Društvo -
Najvažnije je da čitaju. Ja se ne bih usudio da im postavljam bilo kakve standarde šta je to dobro, šta treba čitati, šta ne, rekao je ministar

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić danas je na Beogradskom sajmu otvorio Školski dan, uz poruku đacima da im čitanje pomaže da postanu ljudi, a odraslima da ostanu ljudi i da postanu bolji."Najvažnije je da čitaju. Ja se ne bih usudio da im postavljam bilo kakve standarde šta je to dobro, šta treba čitati, šta ne", rekao je Verbić novinarima nakon otvaranja Školskog dana i istakao da odrasli moraju malo više da prate šta deca čitaju.

Obrazovni sistem, kako je podsetio Verbić, jeste po prirodi stvari prilično konzervativan i stvari se sporo odvijaju. Međutim, svi koji su došli na sajam shvataju da je obrazovanje više od onoga što se dešava u školi, kazao je ministar.

"Nije bitno da sva čitanja posmatramo kroz lektiru, ona je tu zato što obrazovni sistem mora da da na značaju nekim vrednostima za koje smatramo da su vrednosti celog društva", rekao je Verbić i istakao da je jako važno da čitaju sve ono što žele i što im se čini da je važno.

Odgovarajući na pitanje da li su školski bibliotekari ugroženi, Verbić je rekao da tu nema nikakve dileme i da jesu. "Ugroženi su zbog načina na koji se finansiraju, načina nabavke knjiga i načina na koji se koriste biblioteke", rekao je Verbić i istakao da nam je potreban potpuno novi model kako se koristi biblioteka. To, kako je rekao, više nije samo magacin za knjige, mora da bude mnogo više od toga.

"Moramo da naučimo učenike kako da uče, a to ne možemo ako im ne omogućimo da istovremeno rade sa velikim brojem knjiga. Moramo da uradimo nešto za školske biblioteke, koje jesu trenutno ugrožene, ali ćemo to ispraviti", rekao je Verbić.

On napominje da nije razgovarao sa školskim bibliotekarima o njihovom položaj, što ne znači da to neće uraditi uskoro Verbić je novinarima rekao i da ovih dana počinje javna rasprava o Strategii naučnog i tehnološkog razvoja, u koju kako je rekao treba uključiti i dijasporu Ministar je, na pitanje novinara, rekao da trenutno čita knjigu koja se tiče preduzetništva i inovacija i onoga što bismo i mi mogli da uradimo, uz malo više truda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track