OČAJNA MAJKA: Ćerki (4) su odsekli prst zbog propusta lekara!
Foto: Zorana Jevtić

Nesrećno dete umalo da izgubi celu šaku

OČAJNA MAJKA: Ćerki (4) su odsekli prst zbog propusta lekara!

Društvo -
Majka Ivane Trajkovski očajna jer je njenoj devojčici amputiran deo palca koji je zahvatila gangrena. To se dogodilo pošto, kako kaže, doktorka u pančevačkoj bolnici nije uočila prelom

BEOGRAD - Mojoj četvorogodišnjoj ćerki amputiran je prst, jedva su joj spasli i život i ruku. Sada ne može šolju s mlekom lepo da drži, stalno je uplašena. Sve se ovo desilo zbog nemara i propusta lekara u Opštoj bolnici u Pančevu.Ovako za Kurir počinje priču Viktorija Trajkovski (29) iz Kačareva, čijoj je ćerki Ivani amputiran vrh prsta na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Tragedija se dogodila pre godinu dana, kad je njihova ćerka prikleštila prst na kapiji u dvorištu kuće.- Ivani je šikljala krv i odveli smo je u pančevačku bolnicu, gde nas je primila doktorka Barbara Bojković. Mom detetu je naživo iščupala nokat, vratila deo mesa koje je otpalo i samo ga zašila. Pogledala je rendgenski snimak na sijalici u kancelariji i konstatovala da nema preloma iako ga je bilo - priseća je Viktorija.

Godinu dana kasnije... Zahvaljujući lekarima u Tiršovoj Ivani se ruka oporavila
Godinu dana kasnije... Zahvaljujući lekarima u Tiršovoj Ivani se ruka oporavila

Prema njenim rečima, lekarka je devojčicu poslala kući prepisavši joj previjanje i antibiotike. Međutim, mala Ivana se žalila na bolove, kao i da joj se širi neprijatan miris iz prsta.- Tri dana smo vodili ćerkicu na previjanje u Pančevo, a kad je moj suprug pitao dežurnog doktora da li joj se stanje popravlja, odbrušeno mu je da previše brine. Odložili su nam poslednje previjanje, a mi smo odlučili da odvezemo dete u Tiršovu - priča Trajkovski.U Univerzitetskoj dečjoj klinici Ivana je provela 21 dan na jakim terapijama, konstatovan joj je dvostruki prelom prsta i uznapredovala gangrena, zbog koje su morali da joj amputiraju palac na desnoj ruci.- Prst joj je bio crn kao ugalj, ruka crvena, a lekari nisu znali šta će sve morati da amputiraju, da li šaku, da li celu ruku do ramena. Krv joj je već bila zatrovana, borili su se za njen život, hvala im do neba što su je spasli. Ni do čega ovog ne bi došlo da su lekari u Pančevu svoj posao uradili ljudski - kaže Trajkovski i dodaje da Ivana ima problema sa uzimanjem i držanjem stvari, kao i da se stalno priseća teških scena iz bolničkog kreveta.

Otpusna lista iz Tiršove... Neophodna hitna amputacija
Otpusna lista iz Tiršove... Neophodna hitna amputacija

Pančevačka bolnicaODSTRANJENO JE MRTVO TKIVODušan Stojšić, pomoćnik direktora Opšte bolnice, tvrdi da Ivani Trajkovski nije amputiran prst, već da joj je odstranjeno mrtvo tkivo:- Nije izvršena amputacija, već nekrektomija, to je odstranjivanje mrtvog tkiva. Imali smo našu internu kontrolu u vezi sa tim slučajem, ali bih za dodatne informacije morao da pogledam dokumentaciju. Nameravali smo da dete uputimo u Tiršovu.

HRONOLOGIJA- 13. jula 2014. godine Ivana prignječila palac na levoj ruci- roditelji su je odmah odveli u bolnicu u Pančevu, gde joj je iščupan nokat i prišiveno meso- 14, 15, 16. jula roditelji su je redovno vodili na previjanja, ali niko od lekara nije konstatovao gangrenu- 8. jula roditelji su Ivanu samoinicijativno prevezli u Tiršovu, gde joj je izvršena amputacija- 7. avgusta devojčica je otpuštena iz bolnice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja