LEPA VEST ZA PROSVETARE: Pomoć stiže 1. decembra
Foto: Dragana Udovičić

Najava iz Ministarstva prosvete

LEPA VEST ZA PROSVETARE: Pomoć stiže 1. decembra

Društvo -
Pomoć zavisi od tehničkog rešenja, odnosno kako Ministarstvo finansija to bude rešilo, ali koje god da bude rešenje, premijer Vučić će morati da razgovara sa MMF o tome i nakon toga, mi ćemo znati i koja je visina te pomoći, rekao je Verbić

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić najavio je danas da bi oko 1. decembra prosvetari trebalo da dobiju pomoć.

"Ta pomoć zavisi od tehničkog rešenja, odnosno kako Ministarstvo finansija to bude rešilo, ali u svakom slučaju, koje god da bude rešenje, premijer Aleksandar Vučić će morati da razgovara sa MMF-om o tome i nakon toga, mi ćemo znati i koja je visina te pomoći koja, kao što sam rekao, bi oko 1. decembra trebalo da bude isplaćena", rekao je Verbić novinarima.

Navodeći da je predstavnike sindikata, kao što je obećano, primio premijer, Verbić je naveo da je na tom sastanku bila i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ali da tada nisu razgovarali o nacrtu zakona o platama.

"To očigledno ostaje kao tema za jedan poseban sastanak, da se bavimo samo time", rekao je Verbić. On smatra da postoji saglasnost da to mora da se uradi, sviđalo se nekome ili ne kako taj zakon izgleda. "Moramo da uredimo sistem plata u javnom sektoru, i ako ovaj predlog nije dovoljno dobar, treba da napravimo neki drugi, ali ne smemo da odustanemo od toga, dakle mora da se zna ko koliku platu ima u javnom sektoru", zaključio je Verbić.

Arsić: Povećanje plata i penzija neće biti linearno

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Veroljub Arsić izjavio je danas da povećanje plata u javnom sektoru neće biti linearno, već će najopterećenije profesije dobiti više.

"Prema informacijama koje imam, ne bi trebalo da povećanje bude linearno, već bi povećanje trebalo da obuhvati najugroženije i najopterećenije profesije i građane", rekao je Arsić. Prema njegovim rečima, i predviđanja ekonomista da bi zarade mogle da budu povećane do dva odsto, odnosi se na ukupnu masu isplata u javnom sektoru.

"Vlada Srbije radi na najosetljivijim i najvažnijim grupama kojima bi u narednom periodu trebalo da dobiju povećanje", rekao je on. Upitan da li za to ima novca, Arsić je rekao da ima i da je povećanje moguće. "Sam postupak mera štednje predviđao je najgore moguće scenarije za Srbiju, a daleko smo od toga. Daleko su veće uštede u budžetu i od planiranog deficita, ali i naplata poreza na dodatu vrednost, akciza, carina… Imamo prostor da se ovo povećanje i uradi", rekao je Arsić. Naravno, nije to povećanje važno samo za one ljude koji će njime biti obuhvaćeni, dodaje on, već i za samu državu jer i kroz javnu potrošnju na neki način finansirate i realni sektor koji konzumira robu i usluge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja