100 godina od dolaska Arčibalda Rajsa u Srbiju
Foto: Wikipedia

Sećanje na Kriminalističko-policijskoj akademiji

100 godina od dolaska Arčibalda Rajsa u Srbiju

Društvo -
Na poziv srpske vlade, Rajs je 1914. godine došao u Srbiju i pridružio se srpskoj vojsci

BEOGRAD - Na Kriminalističko-policijskoj akademiji (KPA) danas je obeležena 100. godišnjica od pristupanja švajcarskog forenzičara i kriminolga Arčibalda Rajsa srpskoj vojsci.

Na životni put Rajsa, zaslužnog i za utemeljenje policjskog školstva u tadašnjoj Srbiji, podsetili su predstavnici Društva srpsko-švajcarskog prijateljstva koja boravi u Srbiji. Na poziv srpske vlade Rajs je 1914. godine došao u Srbiju i pridružio se srskoj vojsci.

Po istoričarima, zavoleo je srpskog vojnika-seljaka i srpski narod i do kraja života ostao u Srbiji. Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine. Posle rata modernizovao je tehničku policiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova nove države.

KPA je, odlukom vlade Srbije, u skladu sa savremenim zahtevima i potrebama struke, osnovana u julu 2006. godine. Nastala je integracijom Više škole unutrašnjih poslova i Policijske akademije i njihov je pravni sledbenik.

KPA je samostalna visokoškolska ustanova za sticanje akademskih i strukovnih studija svih nivoa za potrebe policijskog obrazovanja. Na toj akademiji se stiču i drugi oblici stručnog obrazovanja i usavršvanja od značaja za kriminalističko-policijske i bezbednosne poslove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track