Najnovije vesti

POSLE DISTRIBUCIJE: Do sada vakcinisano 139.413 osoba
Foto: Profimedija

Zaključno sa 31.oktobrom

POSLE DISTRIBUCIJE: Do sada vakcinisano 139.413 osoba

Društvo
Prema podacima instituta i zavoda za javno zdravlje, najmanji broj vakcinisanih u ovom periodu registrovan je na teritoriji grada Beograda (34 odsto), a najveći na teritoriji Južnobanatskog okruga od 84 odsto

BEOGRAD - Nakon distribucije vakcine protiv gripa zaključno sa 31. oktobrom, u Srbiji je od 243.130 osoba, vakcinisano 139.413, odnosno 57,3 odsto planiranih.

Kako se navodi u saopštenju Instituta Batut, prema podacima instituta i zavoda za javno zdravlje, najmanji broj vakcinisanih u ovom periodu registrovan je na teritoriji grada Beograda (34 odsto), a najveći na teritoriji Južnobanatskog okruga od 84 odsto.

Sezonska vakcina protiv gripa se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom... Potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama, navodi se u saopštenju Instituta Batut. Imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa AH1N1 sezonska vakcina protiv gripa se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje nakon davanja vakcine. Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku. Kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća).

Iz Instituta Batut pozivaju stanovništvo, posebno ono koje pripada visokorizičnim grupama, da se vakciniše protiv gripa jer je vakcinacija protiv gripa u interesu sopstvenog zdravlja, kao i zdravlja porodica - kolektiva.

Ujedno, vakcinacijom se štite i članovi porodica - kolektiva kojima je kontraindikovano davanje vakcine a pripadaju grupama rizika, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...