Zorana Mihajlović: Ne dam da me razvrstavaju, hoću da razgovaram o istopolnim brakovima
Foto: Zorana Jevtić

Zorana Mihajlović: Ne dam da me razvrstavaju, hoću da razgovaram o istopolnim brakovima

Društvo -
BEOGRAD - Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović poručila je danas da lično nije za istopolne brakove, ali da se zalaže za dijalog o svim pitanjima u društvu i da nije deo onih koji "razvrstavaju" Srbiju.

"Neću i nisam deo onih koji razvrstavaju Srbiju na one koji su 'za' i 'protiv' istopolnih brakova. Ne, ja sam deo onih, uverena sam većinskog broja građana Srbije koji želi da razgovara s onima koji drugačije misle. Neću da delim Srbiju, želim da razgovoramo o svim temama. Pa, i onima o kojima lično imamo drugačiji stav", napisala je Mihajlović na društvenoj mreži Fejsbuk. Ona je navela da Vlada Srbije nije ni raspravljala, ni odlučivala o tome da li treba i kako u Srbiji pravno regulisati istopolne brakove, ma ko šta govorio i kako se predstavljao.

НЕ ДАМ ДА МЕ „РАЗВРСТАВАЈУ“, ХОЋУ ДА РАЗГОВАРАМ Поводом почетка „разврставања“ на политичкој сцени Србије на то ко је ...

Posted by Зорана Михајловић on Wednesday, November 11, 2015

"SNS nije ni raspravljala niti smo razgovarali na temu istopolnih brakova! Ma ko šta govorio i kako se ko predstavljao", istakla je ona i podsetila da važeći Ustav Srbije ne poznaje instituciju istopolnih brakova. Mihajlović je navela da vlada u kojoj je potpredsednik nekoliko godina zaredom podržava i pomaže Paradu ponosa, što je prepoznato i pozitivno ocenjeno i u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije. "Zato, kao član Vlade, kao neko ko se istinski zalaže za Srbiju u EU, kao predsednik Koordinacionog tela za rodnu pravnopravnost koje brani prava žena jasno kažem da treba da razgovaramo sa svima, ženama i muškarcima, koji smatraju da treba omogućiti istopolne brakove", navela je Mihajlović.

Ona je dodala da je u svojim ranijim izjavama iznela lični stav, da kao majka, kao neko ko je drugačije vaspitan i kao neko koga brine to što Srbija zbog malog prirodnog priraštaja godišnje izgubi 35.000 stanovnika, nije za istopolne brakove.

"Ali, to nikako ne znači da ne želim o tome da razgovaram sa svima koji drugačije misle. I to sam jasno naglasila. Isti stav sam zastupala i kada su krenuli napadi na predsednika SANU Vladimira Kostića zbog njegovog javno izrečenog stava o Kosovu, s kojim se takođe licno ne slažem. I tada sam branila stav gospodina Kostića da izrazi svoje mišljenje i osudila sve koji su ga tražili njegovu odgovornost. U demokratskoj Srbiji danas svako ima pravo da izrazi svoj stav", navela je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track