NOVOSADSKI IZVRŠITELJI BEZ MILOSTI: Iseljavali majku i sina dok su polagali urnu na groblju!
Foto: Slađana Stojanović

Nečuveno

NOVOSADSKI IZVRŠITELJI BEZ MILOSTI: Iseljavali majku i sina dok su polagali urnu na groblju!

Društvo -
Milan Dačević i njegova majka Miroslava, koji su juče na groblju položili urnu supruga Radivoja preminulog pre četiri dana, nekoliko sati posle toga, morali su prinudno da napuste kuću u Ulici Nikole Mirkova 1 u Novom Sadu u kojoj imaju stanarsko pravo, iako se njihova imena ne navode u rešenju za iseljenje.

Dok su u kući porodice Blagojev mnogobrojni prijatelji izjavljivali saučešće, nakon čega su planirali da odu na Gradsko groblje i da prisustvuju polaganju urne, izvršitelj je s policijom i novim vlasnikom kuće zakucao na vrata i tražio da se isele. Miroslava i njen sin su molili da se odloži za nekoliko dana dok ne završe poslove oko polaganja urne, ali je to učinjeno na nekoliko sati, kako bi porodica obavila ceremoniju na Gradskom groblju.

Do tada izvršitelj je sedeo ispred kuće i čekao da se porodica vrati s groblja.

Pokojnik živeo više od 50 godina u toj kući

Do iseljenja ove porodice došlo je jer je vlasnik ove kuće Nebojša Surdučki u februaru ove godine prodao Vladimiru Teodoroviću iz Sremske Kamenice, koji hoće svoju imovinu.

- Majka i ja smo sa njenim suprugom i mojim očuhom, sada pokojnim Radivojem živeli ovde 35 godina, dok je očuh živeo više od 50 godina u njoj. Tek kada je 16. novembra, na dan smrti očuha, došla policija, od njih smo slučajno saznali za zakazano iseljenje – kaže Milan Dačević, ističući da nisu znali da je kuća prodata.

Surdučki, kako ističe Dačević, jeste vlasnik, ali nikada u toj kući koju je kupio kao neuseljivu, nije živeo, a oni su mu svakog meseca plaćali kiriju koju ovaj nije hteo da primi, već je vraćao.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

- Vodimo sa njim parnicu već 15 godina, jer nije održavao kuću, a sve ovo kako sada izgleda mi smo uradili - predočava Dačević, dodajući da je sa majkom zbog smrti očuha tražio odlaganje iseljenja makar na osam dana, što nije odobreno.

Novi vlasnik tvrdi da je sve po zakonu

Novi vlasnik kuće Vladimir Teodorović, koji je juče prisustvovao iseljavanju Miroslave Blagojev i njenog sina, kaže da je sve urađeno po zakonu, ali da on prilikom kupovine kuće, nije znao da u njoj postoje stanari. Kada je otišao da brojilo za struju prevede na svoje ime, saznao je da se ono vodi na ima Blagojev, a ne Surdučki, od koga je kupio kuću.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Sonja Hadži Borjanović, pravna zastupnica porodice Blagojev, kaže da je podnela prigovor na rešenje o iseljenju, jer se u njemu nigde ne pominje porodica Blagojev.

- U rešenju stoji i to da nekadašnji vlasnik Nebojša Surdučki treba da preda kuću novom. Sporno je i to što se novi vlasnik ne pominje nigde u katastru - kaže Hadži Borjanović, dodajući da da je sada pokojni Radivoj 1993. postao nosilac stanarskog prava, koje je prethodno od 1961. godine imao njegov otac.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Radivoj je u toj kući od 1979. živeo sa suprugom, njenim sinom i svojom ćerkom iz prethodnog braka.

Sa Nebojšom Surdučkim, nismo uspeli da stupimo u kontakt. Njegov sin je u telefonskom razgovoru rekao da otac nije kod kuće.

Af

IZVRŠENJE ISELJENJA SPROVODI IZVRŠITELJ!

Predmet koji se vodi u sudu po predlogu izvršnog poverioca Vladimira Teodorović Vladimira iz Sremske Kamenice protiv izvršnog dužnika Nebojše Surdučki iz Nadalja, Osnovni sud u Novom Sadu je dozvolio izvršenje 17.septembra po predlogu izvršnog poverioca, a na osnovu pravosnažne i izvršne presude ovog suda, međutim ovo izvršenje ne sprovodi sud, već izvršitelj Aleksandar Durkulić iz Novog Sada, rečeno nam je u Osnovnom sudu.

"U sredu (18.novembra), ovom sudu Miroslava Blagojev i Milan Dačević iz Novog Sada podneli su prigovor trećih lica zahtevajući od suda da ovo izvršenje proglasi nedopuštenim, zajedno sa molbom da se odredi odlaganje sprovođenja izvršenja do donošenja odluke o prigovoru.

Ovu molbu trećih lica sud je dostavio izvršitelju koji sprovodi izvršenje, međutim sud iz procesnih razloga nije bio u mogućnosti da istog dana odluči o podnetim prigovorima, obzirom da je prethodno potrebno prigovor dostaviti izvršnom poveriocu i izvršnom dužniku i pozvati ih da se u roku od pet radnih dana izjasne o podnetom prigovoru.

Nakon toga, izvršni sud će odlučiti o podnetom prigovoru, a ukoliko pravo trećih lica oceni verovatnim, sud će treća lica uputiti da u roku od 15 dana pokrenu parnični postupak radi proglašenja izvršenja nedopuštenim kažu u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track