I ONA JE EKSPERT: Voditeljka jutarnjeg programa na Pinku u gradskoj komisiji za finansiranje medija

Odlučuje o dodeli 45 miliona dinara beogradskim medijima

I ONA JE EKSPERT: Voditeljka jutarnjeg programa na Pinku u gradskoj komisiji za finansiranje medija

Društvo -
Nema logike da reprezentativna novinarska udruženja nemaju nijednog predstavnika, a da manje reprezentativna novinarska udruženja imaju dva predstavnika, kaže Nino Brajović iz UNS-a

BEOGRAD - U gradskoj komisiji za projektno finansiranje medija ne nalazi se nijedan predstavnik reprezentativnih novinarskih udruženja, ali se zato u komisiji nalazi voditeljka jutarnjeg programa na TV “Pink”.

Uskoro počinje projektno finansiranje beogradskih medija. U toku su konkursi, a Grad Beograd upravo je izabrao komisiju za raspodeli gradskog novca medijima. Među njima nalaze se novinari RTS-a, Pinka i Studija B, ali nijedan predstavnik reprezentativnih novinarskih udruženja.

Zakon o medijima nalaže da većinu članova petočlane komisije predlažu novinarska i medijska udruženja koja postoje duže od tri godine.

Na predlog Asocijacije medija izabrana je Dalila Ljubičić, izvršna direktorka te organizacije, dok su na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda izabrani Aleksandar Simić, urednik sportske redakcije televizije Studio B i Jovan Sekulić, sportski novinar Večernjih novosti.

Od predloženih kandiata iz medijske koalicije koju čine NUNS, UNS, ANEM, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres, nije izabran niko.

- Nema logike da reprezentativna novinarska udruženja nemaju nijednog predstavnika, a da manje reprezentativna novinarska udruženja imaju dva predstavnika. Dakle, možete vi to strpati u formu zakonitosti, legalnosti, ali to sadržinski za odobrene projekte i za trošenje novca poreskih obveznika nije dobro, kaže Nino Brajović iz UNS-a.

Osim toga, jedan član komisije, koji je zaposlen na Studiju B, mogao bi da bude u direktnom sukobu interesa.

- Ja ne znam kako će komisija doneti objektivnu odluku, pretpostavljam da će Studio B konkurisati, a taj član komisije je u direktnom sukobu interesa. To samo po sebi dovodi u pitanje kredibilitet rada ove komisije, kaže Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

Preostala dva člana komisije su medijski stručnjaci – Ana Stamenković, novinarka informativnog programa RTS i Svetlana Aleksić, voditeljka jutarnjeg programa na televiziji Pink.

- Složićete se, za zvanje medijskog eksperta nije dovoljno samo voditi jutarnji program, potrebna su još neka znanja, rekao je Obradovć.

O raspodeli novca negde je, sumnjaju u NUNS-u, već doneta odluka, ali to, tvrde, nije na ovom konkursu.

Postavlja se pitanje ko su dva medijska eksperta, tačnije medijske ekspertkinje u petočlanoj komisiji koja odlučuje o dodeli 45 miliona dinara beogradskim medijima?

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja