Zorana Mihajlović: Dosad ubijene 34 žene, svi smo odgovorni za svaku žrtvu nasilja
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Međunarodni dan borbe protiv nasilja

Zorana Mihajlović: Dosad ubijene 34 žene, svi smo odgovorni za svaku žrtvu nasilja

Društvo -
BEOGRAD - Nasilja nad ženama i svaka žrtva porodičnog nasilja velika je odgovornost i briga svih nas, rekla je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i poručila da će svako ko je počinio nasilje biti kažnjen.
1 / 2 Foto: Tanjug Sava Radovanović

Mihajlović je kazala da su u porodičnom nasilju do danas ubijene 34 žena i najavila da će predložiti Vladi Srbije da 2016. godina bude godina borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Mihajlović je na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rekla da smo svi odgovorni za svaku žrtvu nasilja nad ženama i devojčicama.

"Kada kažem svi, tu ubrajam svakoga od nas, i građane i građanke, i nas koji smo u određenim institucijama i medije. Svi moramo da učinimo mnogo više nego što smo uradili u prethodnom periodu", rekla je Mihajlović dodajućida se uradilo mnogo, ali da mora još više. Prema njenim rečima, sve dok ne budemo došli u situaciju da možemo da kažemo da je nulta tolerancija nasilja nad ženama i dok ne dođemo u situaciju da kažemo da nijedna žena nije ubijena ove godine, naš posao nije završen.

''Mislim da je ideal i san svakoga od nas društvo bez nasilja'', rekla je Mihajlović dodajući da postoje dva puta kojim treba da idemo u isto vreme. Kako je navela, jedan put je put svih nas - komšija, ministara, građana koji će pričati i govoriti o nasilju jer o tome mora da se govori. ''Kada znate da u vašoj zgradi živi neko ko je nasilnik prijavite to'', rekla je Mihajlović dodajući da se drugi put odnosi na institucije, sisteme, ljude u državnim institucijama koji treba da formiraju zakonodavni okvir koji još uvek nije u potpunosti dobar.

Prema njenim rečima, treba konačno završiti usklađivanje porodičnog i krivičnog zakona, da što pre imamo na sednici vlade već urađen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, da krene sa realizacijom onoga što je urađeno, a to je strategija i akcioni plan o rodnoj ravnopravnosti koji se u jednom delu tiče isključivo i samo borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Kako kaže, neophodno je stalno govoriti svima da je nasilje nad ženama u javnom žovotu, u kompanijama, nekim mirnim i tihim porodicama kršenje ljudskih prava. ''Da je kršenje ljudskih prava kada devojčicama govorite da su lošije samo zato što su devojčice i da je kršenje ljudskih prava kada optužujemo silovanu ženu za njeno ponašanje, a ne onoga koji je to počinio'', rekla je Mihajlović.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da će delegacija EU podržati svaku inicijativu u toj oblasti. Kako je rekao, nasilje nad ženama je širi problem sa koji postoji ne samo u Srbiji. On je naveo i da se raduje što je ministarka Mijalović izjavila da će se tokom iduće godine još intezivnije baviti tim problemom. Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je da za nasilje nema izgovora bez obzira ko ga čini i u kojim okolnostima, a da isto važi i za ponižavanje i maltretiranje. ''Statistika kaže da je 50 odsto žena u Srbiji imalo iskustvo sa nekom vrstom nasilja. To znači da 25 odsto ukupnog stanovništva ima ovakvo iskustvo i to je neprihvatljivo'', rekla je Vojačkova Solorano.

"Zalažem se za žensku politiku u muškom svetu"

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da u realnom životu nisu jednaki uslovi za žene i muškarce iako je to garantovano Ustavom, a da se ona zalaže za žensku politiku u muškom svetu.

Ona je odgovarajući na pitanje kako komentariše oštru retoriku svojih muških kolega u vladi prema njoj i da li smatra da je otežavajuća okolnost upravo to što je žena, rekla da se ''svi zajedno i borimo da promenimo te odnose i da žene budu ravnopravne i dovoljno uključene u društveni, ekonomski i politički život''.

''Kada ste na određenim pozicijama i kada ste političar, a ja se zalažem za žensku politiku u muškom svetu, onda to nikada nije lako, ali upravo mi treba da damo primer šta sve treba uraditi, da krčimo put za druge žene da uđu u politički, društveni i ekonomski život'', rekla je Mihajlović novinarima nakon obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Ona je zaključila da je to tako kod nas, ali da veruje da našim ćerkama, unucima više neće biti tako.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track