Najnovije vesti

ADRIJA MEDIJA GRUPA: Vlast nastavlja progon porodice Rodić zloupotrebom državnih institucija
Foto: Marina Lopičić

Gušenje medija

ADRIJA MEDIJA GRUPA: Vlast nastavlja progon porodice Rodić zloupotrebom državnih institucija

Društvo
Adrija medija grupa oglasila se povodom pritisaka na porodicu Rodić i na slobodu izražavanja i slobodu medija zloupotrebom državnih institucija. Saopštenje objavljujemo u celosti.

Obaveštavamo javnost da su zbog istinitog i objektivnog izveštavanja medija u okviru Adrija medija grupe članovi porodice Rodić – a posebno ja lično, kao vlasnik kompanije – ponovo izloženi progonu od strane vlasti. Taj progon se vrši zloupotrebom državnih institucija.

U proteklih mesec dana pokrenuto je nekoliko sudskih postupaka protiv mog oca u vezi sa događajima od pre 15-25 godina, iz vremena režima Slobodana Miloševića, koji su bili davno okončani. Sada mog oca ponovo optužuju u vezi sa aktivnostima kojima je od Miloševićevog režima spasavao štampariju u kojoj su se tada štampali svi srpski nezavisni mediji.

Istovremeno, otpočeo je pritisak Poreske uprave prema zaposlenima u AMG nadležnim za finansije da se po svaku cenu pronađu neka dugovanja po osnovu poreza, iako AMG ne duguje niti jedan dinar poreza. U protekle tri godine ja i moje kompanije platili smo 1,2 milijarde dinara poreza. Ja lično takođe nemam nikakvih poreskih dugovanja, ali bez obzira na to, Poreska uprava je dobila nalog da po svaku cenu pronađe da sam dužan.

Prema mojim informacijama, sve ovo se radi po nalogu i pod pritiskom vlasti koja je nezadovoljna pisanjem Kurira, Njuzvika i drugih naših izdanja. Pozivam ministra finansija g. Dušana Vujovića, direktorku Poreske uprave gđu Draganu Marković i ministra pravde g. Nikolu Selakovića da zaustave ovu zloupotrebu državnih institucija na čijem su čelu i za čije postupanje su odgovorni. Predočavam da opisani pritisci i napadi predstavljaju nedozvoljeno i nezakonito gušenje slobode štampe i govora.

U poslednjih pet godina pa do pre mesec dana mog oca niko nije pozivao u vezi sa bilo kojim krivičnim postupkom. Poreska uprava nam je redovno izdavala potvrde da smo izmirili sve poreske obaveze i naše poslovanje prepoznato je kao transparentno i zakonito od strane svih državnih institucija.

Zloupotreba institucija do koje je sada došlo očigledno je posledica objektivnog i istinitog informisanja koje vrše mediji u vlasništvu AMG.  Ako su naši mediji objavili bilo šta neistinito, pozivam sva zainteresovana lica da to demantuju ili da zaštitu svojih prava ostvare u zakonom propisanom postupku. Niko nema pravo da guši slobodu štampe i slobodu govora zloupotrebom ovlašćenja Poreske uprave, konstruisanjem krivičnih postupaka i sl.

ADRIJA MEDIJA GRUPA

Generalni direktor,Aleksandar Rodić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...