Lekari da ne potpisuju Ugovor o izabranom lekaru

Lekari da ne potpisuju Ugovor o izabranom lekaru

Društvo -
Rok za postupak zaključivanja Ugovora o obavljanju poslova izabranog lekara je 31. maj ove godine

BEOGRAD - Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) preporučio je izabranim lekarima primarne zdravstvene zaštite da ne potpisuju Ugovor o obavljanju poslova izabranog lekara, koji je načinio Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

SLFS preporučuje izabranim lekarima primarne zdravstvene zaštite da ponuđeni Ugovor ne potpisuju do završetka pravne analize, nakon čega će slediti uputstvo o daljem postupku, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Na sajtu RFZO objavljeno je da Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano da izabrani lekar zaključuje poseban ugovor o obavljanju poslova izabranog lekara za potrebe osiguranika.Republički fond je sačinio predlog ugovora o obavljanju poslova izabranog lekara, a model ugovora može se preuzeti na sajtu fonda.

Predviđeno je da izabrani lekar odštampa ugovor u dva primerka, popuni polja predviđena za podatke o izabranom lekaru, da potpiše ugovor, a da potom oba primerka dostavi matičnoj filijali prema sedištu zdravstvene ustanove. Filijala će jedan primerak ugovora vratiti izabranom lekaru, a drugi zadržava u arhivi.

Rok za postupak zaključivanja Ugovora o obavljanju poslova izabranog lekara je 31. maj ove godine, navodi se na sajtu RFZO.

SLFS ukazuje da se ugovor pojavljuje u vreme štrajka lekara, bez ikakve najave i da bi to bio treći ugovor koji bi izabrani lekari trebali da potpišu za obavljanja jednog posla.

Takođe se ukazuje da lekari "nisu u pravnom odnosu sa Fondom već sa svojim poslodavcem, domom zdravlja, kao i da Ugovor sadrži u sebi niz nejasnoća, nedorečenosti i nedefinisanih pojmova, što otvara mogućnost Fondu da lekara u svakom momentu sankcioniše i to na najteži način".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja