Jelena Milić: Udar na evrointegracije Srbije!
Foto: Kurir Štampano

CEAS-ovo saopštenje za javnost

Jelena Milić: Udar na evrointegracije Srbije!

Društvo -
Ovo je trebalo da bude dobra nedelja za Srbiju. Vlada je, konačno, dobila zeleno svetlo za početak pregovora sa EU, što je bio cilj vladajuće koalicije od kada je izabrana

Srbija će, u okviru Ministarskog Samita OEBSa ugostiti i američkog državnog sekretara Džon Kerija i druge lidere koji dolaze u Beograd. Premijer Srbije skoro je primljen kao dobrodošao gost i ozbiljan partner u Briselu, Berlinu, Moskvi, Pekingu i Vašingtonu.

Imajući u vidu globalna dešavanja jasno je da OEBSov ministarski samit predstavlja redak trenutak da Ministarstva spoljnih poslova širom sveta bolje upoznaju Srbiju.Međutim, umesto ozbiljnih priprema za ministarski Samit OEBS-a, svedoci smo optužbi i kontra-optužbi o zaverama protiv naših evroatlantskih partnera. Rezultat toga je da je podrška evrointegracijama u Srbiji pala na manje od 50%. CEAS primećuje da je vrlo indikativan tajming nove ture infantilizacije srpske javnosti i degradacije sve privatizovanijih državnih insitucija, a pre svega onih iz sistema bezbednosti, vojske, politike, obaveštajne zajednice i pravosuđa.

CEAS je duboko zabrinut zbog nove ture priče o destabilizaciji Srbije od strane Zapada. Smatramo da su vodeći srpski glasovi jake i neskrivene pro-ruske provinencije. Neki zagovaraju razvijanje strategije borbe protiv “zapadnih nevladinih organizacija”, dok drugi izdaju pro putinovske nedeljnike. Treći, javno prezentuju fantastične priče protiv svakoga ko naglasi da je korupcija problem u našem društvu. CEAS smatra da premijer Vučić ne bi trebalo da se obazire na loše savete o pridruživanju EU i razvijanju partnerstva sa NATO.

To su institucije koje će pomoći Srbiji da snažnije razvije u, bezbedno i napredno društvo. Treba da poslušamo naše mlade ljude. Oni u velikom broju napuštaju Srbiju i odlaze da žive u zemlje članice EU i NATO u potrazi za boljom budućnošću. Primećujemo i da je migrantska ruta Srba – Zapad, ne Istok. Srbija bi trebala da prati svoju omladinu na ovom putu. Moramo da prevaziđemo ideologije stare jedan vek ukoliko želimo bolju budućnost.

Treba da sarađujemo sa državama koje imaju model uspeha. Ko može biti protiv zakonski uređenog društva, sa mehanizmima borbe protiv monopola, netransparentnog upliva države, sa reformisanim ili privatizovanim javnim preduzećima koja postaju servis građanima? To je ono što evro-atlantske integracije u stvari i jesu. Svetlija budućnost nije ono što pro-ruski glasovi u Vladi žele. Rusija ima neskriven interes da zaustavi proces demokratizacije i da destabilizuje region Zapadnog Balkana. U Srbiji, nažalost delom i odgovornošću Zapada što su i sami učestvovali u stvaranju takvog koncepta - sinergija interesa antidemokratskih struktura usaglašenih sa Rusijom – očito želi da nas unazadi.

CEAS smatra da je, zato, jedino što bi premijer Vučić večeras u ime cele Vlade Srbije trebalo da kaže javnosti Srbije da li je, konačno, završen proces njegove ideološke transformacije, od koje nažalost za sada još uvek zavisi i transformacija Srbije i da nam, ako jeste, pokaže samo jedno lice. Ili Zapadno ili rusko. I da nam kaže da li bar ima volje ako ne i snage da se suprotstavi Putinovom udaru na demokratizaciju Srbije.

(CEAS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track