KONTROLA LETENJA SCG: Želimo da povratimo i nebo nad Kosmetom
Foto: Marina Lopičić

Preduzeće sve zakonske korake

KONTROLA LETENJA SCG: Želimo da povratimo i nebo nad Kosmetom

Društvo -
BEOGRAD - Kontrola letenja Srbije i Crne Gore preduzeće sve zakonske korake da povrati punu kontrolu vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijom, jer ispunjava sve tehničke, organizacione, kadrovske uslove, izjavio je danas direktor kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin.

Ukazujući da se o toj osetljivoj temi pregovara sa Kforom, koji od 1999. godine, prema Kumanovskom sporazumu, kontroliše vazdušni prostor KiM, Rovčanin je za Novosti rekao da je prirodno da se taj posao vrati SMATSI.

On je dodao da bi kontrola letenja mogla taj posao da obavlja već sada, ali da o tome treba da se dogovore predstavnici Srbije i međunarodnih institucija.

"Kada bi se politika stavila na stranu, ovo bi bilo i najjeftinije rešenje, jer su za pružanje usluga daleko manji troškovi SMATSA nego bilo kog drugog provajdera", kaže Rovčanin.

Navodi je da je od prošle godine, Kfor kontrolu letenja u gornjim slojevima vazdušnog prostora, iznad 8.700 metara, na KiM delegirao mađarskom "Hungarkontrolu", a dodaje da su za isti posao bile zainteresovane i Albanija, Makedonija, Italija i Austrija.

Prema njegovim rečima, kosovska štampa bavi se već neko vreme pitanjem ko će kontrolisati vazdušni prostor nad KiM kada istekne ugovor mađarskoj firmi. Rovčanin kaže da postoje spekulacije da bi to mogla biti Tirana i ističe da je SMATSA daleko iznad albanskog provajdera, ako su merila kvalitet i stručan kadar.

"Ona je i po oceni krovne organizacije Eurokontrola najbolji pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi u ovom delu Evrope.

Ako, međutim, na stvar gledamo kroz političku prizmu, iza takvih spekulacija mogu biti namere da se Kosovo preko 'neba' spoji sa Albanijom u jednu državu", rekao je Rovčanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track