OŠTAR PROTEST NUNS: Novinarima zabranjeno da snimaju sednicu opštine Temerin
Foto: AP Maj 2015

Predsednik Skupštine opštine tražio da se ugase kamere

OŠTAR PROTEST NUNS: Novinarima zabranjeno da snimaju sednicu opštine Temerin

Društvo -
BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputili su danas oštar protest zbog dešavanja na sednice Skupštine opštine Temerin, na kojoj su, kako je navedeno, čelnici lokalne samouprave zabranili novinarima da rade svoj posao.

Dok je sednica bila u toku, predsednik Skupštine opštine Temerin Robert Karan prišao je glavnom uredniku Naših novina i portala Temerin info i rekao mu da je zabranjeno snimati sednicu, te da ugasi kameru.

Novinarska udruženja smatraju da je skandalozan čin da predsednik Skupštine opštine zabranjuje novinarima da obavljaju svoj posao, bez obzira da li je u pitanju snimanje sednice u video i audio formatu, ili su novinari iz pisanih medija."Nedopustivo je da novinarima bude uskraćena mogućnost da izveštavaju javnost, a pogotovo o radu skupštinskih tela u svojim sredinama. Vlast mora da obezbedi punu transparentnost rada, posebno rada Skupštine, a skrivanje od javnosti i zabrane ove vrste mogu predstavljaju ozbiljnu i opasnu zloupotrebu", navedeno je u saopštenju NUNS i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Novinarska udruženja su ukazala da su sloboda izražavanja i pristup informacijama zagarantovani Ustavom i zakonima Srbije, pa se ovakvo ponašanje predsednika Skupštine opštine Temerin može protumačiti i kao atak na medijske slobode."Očigledno je da temerinska vlast ne haje za medije, što najbolje ilustruje činjenica da ove godine uopšte nisu raspisali konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja", navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track