SKLONJEN IZ SPECIJALNOG SUDA: Sudija Vučinić prebačen u opšte odeljenje Višeg suda
Foto: Nebojša Mandić

U završnoj fazi suđenja zbog pobune JSO

SKLONJEN IZ SPECIJALNOG SUDA: Sudija Vučinić prebačen u opšte odeljenje Višeg suda

Društvo -
Sudija Višeg suda u Beogradu Vladimir Vučinić neće više suditi u Posebnom odeljenju ovog suda, poznatijem kao Specijalni sud.

Prema godišnjem rasporedu sudija, koji po zakonu donosi predsednik suda Aleksandar Stepanović, Vučinić je iz Specijalnog prebačen u opšte odeljenje Višeg suda koji se nalazi u Palati pravde.

Premeštanje sudije Vučinića, koji je bio član sudskog veća u više suđenja u Specijalnom sudu moglo bi da ima direktne posledice na tok tih procesa. Naime, sa promenom člana veća, postoji zakonski osnov da se ti postupci ponove.

Ovo je najizvesnije u postupku koji se pred Specijalnim sudom vodi zbog pobune Jedinice za specijalne operacije u kojem je Vučinić predsednik veća. Ovo suđenje, koje je počelo još 2012. godine, se nalazi u završnoj fazi. Ostalo je izvođenje još jednog dokaza, nakon čega bi trebalo da se pristupi iznošenju završnih reči. Sa promenom predsednika veća nije neočekivano da se ovaj postupak vrati na početak, saznaje Danas.

Podsetimo, sudija Vladimir Vučinić široj javnosti postao je poznat kada je, kao predsednik veća u postupku protiv biznismena Miroslava Miškovića, doneo odluku da mu privremeno vrati pasoš.

Miroslav Mišković, Foto: Zorana Jevtić
Miroslav Mišković, Foto: Zorana Jevtić

Nakon pritisaka da svoju, zakonski osnovanu, odluku preinači, u medijima su počeli da se pojavljuju tekstovi u kojima je insinuirano da je u zamenu za vraćanje pasoša primio mito. Kako te navode nisu demantovali ni predsednik suda ni portparol koji su nadležni za komunikaciju sa medijima, sudija Vučinić je sam u izjavi za list Politika odgovorio na optužbe.

Zbog ovog čina, predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović je, smatrajući da je Vučinić povredio ugled suda, protiv njega podneo disciplinsku prijavu. Disciplinski organi Visokog saveta sudstva su u prvoj instanci odbacili prijavu, ali su u drugom stepenu promenili odluku i proglasili sudiju Vučinića krivim za povredu discipline.

Paradoksalno, informacija o toj odluci se u medijima pojavila danima pre zvaničnog saopštenja VSS-a.

Uzgred, sudija Vučinić je u međuvremenu i sklonjen sa mesta predsednika sudskog veća u procesu koji se vodi protiv Miroslava Miškovića. Naime, na zahtev Mila Đuraškovića, jednog od optuženih u slučaju Nibens grupa, ova dva procesa su spojena i prebačena u nadležnost sutkinje Maje Ilić.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja