Ministar Verbić: Jednake mogućnosti za sve studente
Foto: Zorana Jevtic

Inkluzijada internacional 2015

Ministar Verbić: Jednake mogućnosti za sve studente

Društvo -
BEOGRAD - Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da to ministarstvo radi na unapređivanju i poboljšavanju uslova za studiranje i život studenata sa hendikepom i nastoji da omogući što lakše njihovo uključivanje u društvo.

Verbić je na konferenciji Udruženja studenata sa hendikepom "Inkluzijada internacional 2015" u Beogradu rekao da se radi na novom zakonu o visokom obrazovanju koji, između ostalog, treba da omogući svakom studentu da ostvari svoja prava i jednake mogućnosti kroz visoko obrazovanje.

Ministar je istakao da za školovanje studenata sa hendikepom treba da postoje jednake mogućnosti u celini, a ne samo za upis kroz afirmativnu akciju. On je naglasio da je potrebno da se uspostavi sistem dodatne podrške na svim fakultetima i univerzitetima. Na završnoj konferenciji "Inkluzijada internacional" rečeno je da podrška mora biti individualizovana i u skladu sa obrazovnim potrebama svakog studenta, a bilo je reči i o dostupnosti smeštaja u studentskim domovima, njihovom zapošljavanju, zdravstvenom osiguranju.

Učestvovali su predstavnici iz 12 evropskih zemalja koji svojim radom doprinose poboljšanju položaja studenata i mladih sa hendikepom. Cilj konferencije je kreiranje praktičnih politika u oblasti visokog obrazovanja i njihova implementacija od strane donosioca odluka kako bi se smanjile socijalne barijere u visokom obrazovanju i poboljšao položaj studenata i mladih sa hendikepom u društvu i akademskoj zajednici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track