SPREČILI OBARANJE AVIONA Rus Aleksej Rastvorcev za Kurir: Gledao me je s ludilom u očima
Foto: Beta

Ispovest: Rukometaš o čoveku koji je hteo da sruši avion

SPREČILI OBARANJE AVIONA Rus Aleksej Rastvorcev za Kurir: Gledao me je s ludilom u očima

Društvo -
Mahnito je hodao, menjao sedišta. Nije mi bilo svejedno kad sam morao da ga obuzdam, kaže rukometaš, koji je sprečio tragediju na letu za Beograd

BEOGRAD - Pokušavao je da skoči i ustane tri puta, a mi smo ga svaki put smirivali jer nismo smeli da dozvolimo da uradi bilo šta na 11.000 metara visine! Gledao me je s potpunim ludilom u očima, stiskao pesnice, preturao po džepovima... Samo sam želeo da sletimo u Beograd!Ovako za Kurir počinje svoju ispovest Rus Aleksej Rastvorcev (37), rukometaš kluba Vojvodina, koji je bio jedan od putnika koji su prekjuče sprečili incident na „Lufthanzinom“ letu iz Frankfurta za Beograd.

Drama je nastala kada je Rakan Jehad Zuhair Mdonat, koji ima jordanski i američki pasoš, pokušavao da sruši letelicu i otvori vrata kokpita, ali i aviona, uzvikujući da „mora da ispuni obećanje“. Velika tragedija sprečena je, pre svega, zahvaljući pribranosti Milana Mirkovića, pomoćnog trenera Vojvodine, i Alekseja Rastvorceva.

- U avionu sam ga odmah primetio. Bio je sav u crnom, mahnito je hodao po letelici, menjao sedišta, uporno pokušavao da priča s ljudima. Kada je stjuard Mirkovića i mene zamolio da problematičnog putnika sprovedemo u biznis klasu i tamo ga nadgledamo, nije mi bilo svejedno, ali sam znao da je to moja ljudska dužnost i drago mi je što je sve dobro prošlo. Još jedan putnik je bio tu i pričao s Jordancem. Tih 45 minuta do kraja leta izgledalo mi je kao večnost - priseća se dramatičnih trenutaka u avionu Rastvorcev, koji je visok 207 centimetara i težak 130 kilograma.

Sad se opustili... Aleksej Rastvorcev i Milan Mirković sa Tomislavom Nikolićem
Sad se opustili... Aleksej Rastvorcev i Milan Mirković sa Tomislavom Nikolićem

Priča o njegovom herojstvu pročula se i u Rusiji, pa je Aleksej juče ceo dan davao intervjue za ruske medije. On svedoči da je Mdonat, pored toga što je pokušavao da ustane sa sedišta, preturao po džepovima, dugo gledao kroz prozor i stiskao pesnice, ali i da se po njegovom izrazu lica primećivalo da ima psihičkih problema.- Iz džepa je stalno vadio papir s nekim brojem telefona, olovke, kreditne kartice i pet evra. Bacao se na naslon sedišta sa zatvorenim očima i ponavljao da mora da ispuni neko obećanje, što me je najviše i plašilo. Pričao je perfektno engleski i pokazivao dokumenta - dodaje Mirković i otkriva da su zavese između klasa bile navučene da putnici ne bi saznali šta se dešava.Mirković i Rastvorcev ističu da im je velika čast što ih je juče primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji im je čestitao na hrabrosti.- Primio sam naše rukometaše da im zahvalim, ali i da bi svi videli kako reaguju građani Srbije u nevolji. To može da odvrati mnoge koji bi se igrali s nama. Niko ne može tako lako da se igra s nama - kazao je Nikolić.

Mdonat se uplašioUPIŠKIO SE NA SASLUŠANJUMdonatu je po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva određen pritvor do 48 sati zbog krivičnog dela izazivanja opšte opasnosti.- Kada je po sletanju priveden, tresao se, plakao, lomio prste i mrmljao. Nikako nije mogao da se koncentriše na pitanja i da na njih odgovori. Pominjao je porodicu, tvrdio da on neme veze sa teroristima i džihadistima, da je bolestan i da mora da se leči. Plakao je kao malo dete, čak se i upiškio - priča izvor Kurira.

(S. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track