Najnovije vesti

O SRBIJI U STRAZBURU: Savet Evrope raspravlja o nestalim srpskim bebama
Foto: Zorana Jevtić

Srbija kasni u izvršenju presude u korist Zorice Jovanović

O SRBIJI U STRAZBURU: Savet Evrope raspravlja o nestalim srpskim bebama

Društvo
STRAZBUR - Komitet ministara Saveta Evrope razmatra u Strazburu sprovođenje presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava medju kojima je i slučaj nestalih beba u Srbiji.

Jedna od tačaka na dnevnom redu sastanka koji je počeo danas i traje do 10. decembra jeste i kašnjenje Srbije u izvršenju presude Z. Jovanović protiv Srbije (slučaj nestalih bebe iz porodilišta u Srbiji), navodi se u saopštenju ove panevropske organizacije.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbedi sve informacije o njenom novorodjenčetu koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude u slučaju Zorice Jovanović bio je 9. oktobar 2014. godine.

Pored Srbije, Komitet ministara Saveta Evrope na sastanku od 8. do 10. decembra razmatraće dokle se stiglo sa izvršenjem presuda koje se tiču Albanije, Azerbejdžana, Belgije, Francuske, Grčke, Madjarske, Italije, Litvanije, Moldavije, Makedonije, Poljske, Rusije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije. Sve zemlje članice SE obavezne su da ispunjavaju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ukoliko izvršno telo SE utvrdi da neka zemlja kontinuirano ne pristupa izvršenju presuda ona se može suočiti sa različitim vrstama sankcija i političkog pritiska, od slabljenja uticaja u SE do izbacivanja iz ove organizacije. Izvršenje presuda Suda u Strazburu može postati i jedan od uslova na putu Srbije u EU.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...