SVETSKI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE Babić: Novinari da pomognu u njenom iskorenjivanju!
Foto: FoNet

Svetski dan borbe protiv korupcije

SVETSKI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE Babić: Novinari da pomognu u njenom iskorenjivanju!

Društvo -
BEOGRAD - Mediji u Srbiji treba da budu ključni faktor u borbi protiv korupcije, a državne institucije efikasnije i bez političkih uticaja, zaključeno je danas na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da institucije u Srbiji, pre svih pravosuđe, treba da budu efikasnije i oslobođene uticaja politike.

"Treba ozbiljno da radite da biste imali pravo da kažete - pustite me da radim svoj posao", poručila je Tatjana Babić predstavnicima državnih institucija.

Ona je apelovala na institucije da imaju razumevanja za nedostatak poverenja građana, pa čak i za nezaslužene kritike.

Kako je istakla, građani nemaju naročito dobro mišljenje i poverenje ni u medije ni u institucije. S druge strane, ona je istakla i da mediji ne smeju da sude i presuđuju i da je takvo stanje nedopustivo.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da je država generator korupcije u medijima.

"Sve dok ne budu transparentni tokovi finansiranja medija državnim novcem imaćemo korumpirane medije i korumpirane novinare", rekao je Obradović.

Predsednik NUNS-a je kazao da je u Srbiji stvoren sistem zavisnosti medija od finansiranja državnim novcem, a ne tržišno od onih koji konzumiraju medije.

"Umesto boraca protiv korupcije mediji su se pretvorili u deo koruptivnog lanca", smatra Obradović. Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević ukazao je na pojavu autocenzure, koja je, kako je ocenio, zbog nezaposlenosti postala egzistencijalna kategoija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track