SAŠA JANKOVIĆ O PROTESTU PAORA: Demonstracije da, ali ne podržavam blokadu grada
Foto: Nebojša Mandić

Zaštitnik građana

SAŠA JANKOVIĆ O PROTESTU PAORA: Demonstracije da, ali ne podržavam blokadu grada

Društvo -
BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da u potpunosti poštuje pravo poljoprivrednika da svoje nezadovoljstvo izraze protestima bilo gde, pa i u Beogradu, ali ne na način koji bi "blokirao veliki deo prestonice".

Zaštitnik građana je to rekao povodom javnog obraćanja Asocijacije poljoprivrednika upućenom njemu zbog toga što policija sprečava poljoprivrednike da traktorima dođu pred skupštinu i tako izraze protest zbog izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

"U potpunosti poštujem i podržavam pravo poljoprivrednika da izraze neslaganje sa zakonskim temeljima za koje smatraju da im nanose veliku štetu.

Bezrezervno podržavam i njihovo pravo da to neslaganje izraze javnim protestima svugde, pa i u Beogradu, tamo gde se donose zakoni koji nas sve obavezuju", rekao je Janković, navodi se u saopštenju.

Kako je istakao, ne podržava želju organizatora da prostest izraze na način koji bi znatno blokirao veliki deo Beograda, grada u kome dva miliona ljudi živi, radi, ide u školu, bolnicu, obavlja druge životne potrebe i grada u kome svi zavise od saobraćaja.

Zaštitnik građana podseća da je Zakon o javnom okupljanju zbog nesaglasnosti sa Ustavom prestao da važi i da nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova i vlada nisu skupštini predložili novi zakon zbog čega je niz pitanja povodom te situacije pravno nedovoljno uređen, navodi se u saopštenju.

Zbog toga, kako se dodaje, zaštitnik građana još jednom upozorava na štetne posledice "manjka zakonskog uređenja slobode okupljanja koja je garantovana Ustavom i obavezujućim međunarodnim standardima ljudskih prava".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track