KUĆA LJUDSKIH PRAVA: Istraživačko novinarstvo na meti vlasti
Foto: Stefan Jokić

Međunarodni dan ljudskih prava

KUĆA LJUDSKIH PRAVA: Istraživačko novinarstvo na meti vlasti

Društvo -
BEOGRAD - Kuća ljudskih prava i demokratije ocenila je danas povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava da je trend ugrožavanja tih prava i razaranja demokratskih institucija u 2015. godini nastavljen.

"Godinu su obeležili napadi na Zaštitnika građana, ali i različiti pokušaji ograničavanja rada drugih nezavisnih institucija, pre svega Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja. Besprimerna hajka na Sašu Jankovića, vođena nekoliko meseci zaustavljena je pod ogromnim pritiskom domaće i medjunarodne javnosti. Ipak,kreatori hajke nisu snosili nikakve sankcije za pokušaj urušavanja institucije", navedeno je u saopštenju.

Oni su dodali da su pored nezavisnih insitucija "na meti gotovo bez prestanka istraživački novinari, pre svega iz BIRN, KRIK i CINS".

"Svedoci smo sve češćih napada na novinare koje predstavnici vlasti, uključujući premijera Aleksandra Vučića proglašavaju izdajnicima, plaćenicima i optužuju se za destabilizaciju ili napad na državu. Ovakva retorika ozbiljno ugrožava slobodu medija i dovodi u opasnost novinare koji se profesionalno bave svojim poslom", saopštila je ta organizacija.

Prema njihovim rečima, uvedena je i praksa izrade nacrta zakona koji regulišu zaštitu pojedinih ljudskih prava daleko od javnosti, a zahvaljujući većini u Narodnoj skupštini veliki broj bitnih zakona usvojen je bez adekvatne javne rasprave što u velikoj meri urušava ugled najvišeg zakonodavnog tela. Kuća ljudskih prava ocenila je i da je sve više nasilja na ulicama u 2015. godini i podsetila na napade pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova, novinara Ivana Ninića i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović, od kojih nijedan nije razrešen.

"Ekonomska i socijalna prava su potpuno zanemarena, gradjani Srbije su sve siromašniji, briga o ranjivim kategorijama stanovnika skoro da potpuno izostaje, visoka je stopa nezaposlenih, posebno mladih, a nezadovoljstvo gradjana Srbije njihovom ekonomskom situacijom je sve veće i pored ocene političara na vlasti da je ekonomija Srbije u usponu", naveli su iz organizacije.

Oni su ocenili i da je sve veća koncentracija moći u izvršnoj vlasti, a stil vladanja izlazi iz okvira demokratskih procedura i pretvara se u samovolju. Kuću ljudskih prava i demokratije čine: Gradjanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava Jukom, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track