BUJOŠEVIĆ: Tabloidni političar Tasovac zatvara medije, a otvara rijalitije
Foto: Dado Đilas, Fonet

Odgovor direktora RTS

BUJOŠEVIĆ: Tabloidni političar Tasovac zatvara medije, a otvara rijalitije

Društvo -
BEOGRAD - Direktor RTS Dragan Bujošević odgovorio je ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu, podsećajući ga da u Zakonu o javnim servisima piše da "Republika Srbija obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa".

"Ne želim ja da premijer bude inkasant, niti sve svaljujem na njegova pleća (to je premijer Vama zamerio, ministre) nego tražim da Vi i vlada poštujete zakon, da obezbedite "stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa". Ako Vam vreme dozvoli pogledajte i član 23. istog Zakona koji govori o ovlašćenjima generalnog direktora javnog servisa i probajte da u tih 12 tačaka pronađete reč "pretplata" ili "taksa". Nema ih. Ako niste razumeli, da ponovim, nema ih", istakao je Bujošević.

Direktor RTS je podsetio ministra da je to upravo njegov posao, koji on ne radi.

"Obezbeđivanje stabilnog i dovoljnog finansiranja javnog servisa, ministre, jeste Vaš posao, iako Vi verujete da je Vaš posao zatvaranje medija i otvaranje rijalitija. Ne radite svoj posao, ministre", dodao je direktor javnog servisa.On je podsetio ministra da je predložio još u junu kako pretplata može da bude naplativa, što je premijer prihvatio, a Tasovac odbio. Bujošević je objasnio i kako je Upravni odbor izračunao visinu pretplate od 500 dinara.

"Zakonom je 2010. određeno da visina pretplate bude 500 dinara i od tada ta brojka nije menjana. Računalo se da će, ako naplata pretplate bude 80 odsto, RTS i RTV imati dovoljno novca za "stabilno i dovoljno finansiranje". Uz naplatu od 80 odsto to bi bio godišnji prihod od 135 miliona evra, ministre. Toliko se 2010. godine procenjivalo da je dovoljno za „stabilno i dovoljno finansiranje", podsetio je Bujošević.

Bujošević je naveo i da je budžet HRT 217 miliona evra, dok je RTS-ov budžet 71 milion.

"Možda bih ja i prihvatio vaš predlog da budem glavni ravnatelj Hrvatske radio televizije čiji je budžet 217 miliona evra, ali se bojim da kolega Goran Radman ne bi prihvatio da bude direktor RTS-a čiji je prihod oko 71 milion evra (56 miliona iz budžeta i 15 miliona od reklama). Uzgred, kolega Radman na izmaku treće godine mandata pristupa sistematizaciji i smanjenju broja zaposlenih (do sada je to bio samo odlazak u penziju), a ja sam za šest meseci na tome već nešto učinio. Broj zaposlenih je smanjen za oko 200, a u toku je i prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz RTS", istakao je direktor RTS.

Direktor javnog servisa napisao je da je RTS najgledanija televizija u Srbiji i jedan od retkih javnih medijskih servisa u Evropi koji time može da se pohvali.

"I gledaoci nam veruju, ministre. Sva istraživanja pokazuju da smo televizija kojoj se najviše veruje. Uz sve primedbe koje nam stavljaju na dušu, gledaoci nama najviše veruju. Ali, to Vama ništa ne znači, Vi biste ipak da ostanete prvi evropski političar koji je predložio referendum o opstanku Javnog medijskog servisa, dakle televizije koja je najgledanija i kojoj se najviše veruje. Toliko od mene, ministre informisanja. I nemojte da mi zamerite što ništa neću da odgovorim tabloidnom političaru Tasovcu. Ne mogu, stidim se njegovog pisma", zaključio je Bujošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track