UKRAJINCI TAMNIČE SRBE: Hapse ih kao da su teroristi!
Foto: Reuters, Marina Lop

SRAMNO: MSP razmišlja kako da odgovori na potez ukrajinskih vlasti

UKRAJINCI TAMNIČE SRBE: Hapse ih kao da su teroristi!

Društvo -
Naše državljane Ukrajinci zadržavaju u „sobama za Srbe“ zbog sumnje da su došli da se bore na strani Rusije. S druge strane, u Srbiji živi 8.000 Ukrajinaca, i svakodnevno dolaze novi koji se ne suočavaju ni s najmanjim neprijatnostima

BEOGRAD - Iako je Ukrajina u maju donela tajni akt po kojem se hapse svi srpski državljani koji kroče u tu zemlju, Srbija o tome i dalje ćuti i zasad ne planira da uzvrati istom merom!Ukrajinske vlasti su građane Srbije izjednačile s teroristima i separatistima koji narušavaju ustavni poredak Ukrajine u takozvanoj Donjeckoj republici. Ukrajinske vlasti privode Srbe čim kroče u tu zemlju zbog sumnje da su došli da se bore na strani Rusije, a naše Ministarstvo spoljnih poslova (MSP), kojim rukovodi Ivica Dačić, sad razmišlja kako da uzvrati na ovakvu odluku, a da pritom ne dođe do diplomatskog skandala.Jeziva tortura- U Ukrajini čak postoje i „sobe za Srbe“, gde se naši državljani privode i zadržavaju dok ih ne deportuju iz zemlje. S druge strane, u Srbiji živi oko 8.000 Ukrajinaca, svakodnevno ljudi iz Ukrajine dolaze u posetu našoj državi i ne suočavaju se ni s najmanjim neprijatnostima, a kamoli s hapšenjem i torturom koju Srbi doživljavaju na ukrajinskoj teritoriji - navodi izvor Kurira iz tog ministarstva i dodaje:- MSP zna za hapšenja Srba i već je pokušavalo da dopre do dokumenta kojim se našim državljanima sprečava ulazak u Ukrajinu. Međutim, ukrajinski organi negiraju da takav akt postoji, jer je reč o internom propisu po kojem postupa pogranična policija. Ukoliko bi ukrajinska strana prezentovala taj propis, to bi vodilo u direktan diplomatski skandal, ali i primenu reciprociteta, što naša Vlada želi da izbegne. Zato MSP trenutno pravi formulaciju kojom bi upozorio naše građane da ne idu u Ukrajinu. MSP želi da to saopšti na suptilan način.

Vraćanje istom merom

U MSP ni posle 15 dana nisu odgovorili na naša pitanja o ovom slučaju, dok nas u Ambasadi Ukrajine u Srbiji uveravaju da ne postoji akt po kojem se Srbi privode kada uđu u tu zemlju. Na pitanje Kurira da li se plaše da bi naša država mogla, ukoliko se ipak utvrdi postojanje pomenutog dokumenta, da vrati istom merom, odgovaraju:- Srbija je suverena država i ima pravo da uvodi svoja pravila putovanja na svoju teritoriju. Ni mi, niti srpski organi, nemamo informaciju o tome da je bar jedan državljanin Ukrajine pretio teritorijalnoj celovitosti Srbije ili da je išao na Kosovo i tamo deklarisao da je to nezavisna država, ili na bilo koji drugi način uvredio srpski narod, kao što je bio slučaj s pojedinim srpskim državljanima.

Priveden Toma MiladinovićBEOGRAĐANIN PROGLAŠEN TERORISTOMDa je u Ukrajini na snazi akt po kojem se hapse Srbi, uverio se i Beograđanin Toma Miladinović, koji je priveden u toj zemlji zbog sumnje da je terorista. Njegove tvrdnje da je došao zbog sklapanja posla nisu mu pomogla, te je zadržan na aerodromu u Odesi, a potom i deportovan iz zemlje. Tom prilikom mu je rečeno da je priveden na osnovu propisa koje su donele ukrajinske vlasti. U MSP su rekli da nisu zvanično obavešteni o postojanju tog akta, ali su savetovali građanima Srbije da ne putuju u određene delove Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja