TASOVAC PORUČIO RTS: Sad kad ste dobili četiri milijarde, kažite visinu takse
Foto: Zorana Jevtić

Ministarski zahtev

TASOVAC PORUČIO RTS: Sad kad ste dobili četiri milijarde, kažite visinu takse

Društvo -
To je signal kako se prepoznaje važnost javnog servisa. Javni interes treba da štiti javni servis i kroz obrazovne programe

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je da upravni odbori RTS i RTV sada treba da odrede visinu takse, uzimajući u obzir da će država sledeće godine sa četiri milijarde dinara pomoći njihovo finansiranje.On je podsetio da su usvojene Izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima, čime su stvoreni uslovi da država pomogne finansiranje javnih servisa, što će, kako je rekao, predstavljati znatno olakšanje za budžet građana.

Nakon otvaranja konferencije „Kultura, koncepti i upravljanje promenama“ u Beogradu, Tasovac je novinarima na pitanje da li je utvrđeno kolika će biti taksa rekao da se mora ići korak po korak i da se moraju poštovati institucije.

- Prvi korak je bio da parlament usvoji ove izmene, a sledeći je da bude usvojen budžet, koji je najvažniji zakon - rekao je ministar.Kako je naveo, Upravni odbor RTS „sada“ treba da definiše „tačnu“ visinu takse imajući u vidu koliku je pomoć država obezbedila iz budžeta Srbije.- To je najbolji signal na koji način se zapravo prepoznaje važnost javnog servisa, a tu pre svega mislim na javni interes koji treba da štiti javni servis i kroz obrazovne programe i kroz kulturne programe - rekao je Tasovac.Skupština Srbije usvojila je 12. decembra Izmene Zakona o javnim medijskim servisima kojima je predviđeno da se RTS i RTV u 2016. godini delimično finansiraju iz budžeta Srbije.(M. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track