POSETA IZ OHAJA: Komandant Nacionalne garde kod generala Dikovića
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

General Bartman u poseti Srbiji

POSETA IZ OHAJA: Komandant Nacionalne garde kod generala Dikovića

Društvo -
BEOGRAD - Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Mark Bartman sastao se danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem sa kojim je razgovarao o daljem razvoju saradnje dve vojske u više oblasti.

General Bartman će boraviti u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, a sa Dikovićem je razgovarao o saradnji u oblasti obuke, obrazovanja, vazduhoplovstva i vazduhoplovne medicine, verske službe, kao i razvoja podoficirskog kora.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, general Bartman je izrazio zadovoljstvo zbog decenije uspešne saradnje sa VS i podsetio da je samo tokom ove godine bilo 17 aktivnosti vojno-vojne saradnje sa Vojskom Srbije. Prema njegovim rečima, za sledeću godinu planirano je 24 aktivnosti. On je ukazao na značaj zajedničkih vojnih vežbi, kako sa VS, tako i sa oružanim snagama zemalja u regionu.

General Diković je, posle sastanka, podsetio da se približava deseta godišnjica uspešne saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja, koja je, kako je rekao, merljiva, vidljiva i korisna. "Veliki broj aktivnosti smo do sada realizovali sa Nacionalnom gardom Ohaja, a među njima su najvažnije one koje se odnose na razvoj kapaciteta baze 'Jug' za obuku i osposobljavanje kako jedinica naše vojske, tako i pripadnika oružanih snaga drugih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama", naglasio je general Diković.

On je podsetio da su sa pripadnicima Nacionalne garde Ohaja pripadnici VS učestvovali na više zajedničkih vežbi, bilateralnih i trilateralnih. Namera je da se u budućnosti pripadnici naše vojske zajednički osposobljavaju kroz zajedničke vežbe sa zemljama u regionu, posebno Mađarskom i Rumunijom, dodao je Diković. "Želim da istaknem i nekoliko projekata humanitarne asistencije koje su pripadnici Nacionalne garde Ohaja organizovali sa pripadnicima Vojske Srbije u proteklom periodu" - istakao je general Diković dodajući da su te akcije bile zapažene i ostavile veoma dobar utisak o međusobnom poverenju i saradnji.

Tokom boravka u Srbiji delegacija Nacionalne garde Ohaja obići će 204. vazduhoplovnu brigadu, Vojnomedicinsku akademiju, Muzej vazduhoplovstva i Vojni muzej. Gosti iz Ohaja će posetiti Obrenovac, gde će se susresti s predsednikom te opštine i obići neke od lokacija koje su bile poplavljene prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track