VOJNI SINDIKAT SRBIJE: Štrajk glađu ako nas Vučić ne primi!
Foto: Aleksandar Jovanović

Poruka premijeru

VOJNI SINDIKAT SRBIJE: Štrajk glađu ako nas Vučić ne primi!

Društvo -
Vojni sidnikat Srbije zatražio je danas hitan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem zbog, kako ističu, nezakonitog rada ministra odbrane Bratislava Gašića i ministra Aleksandra Vulina i najavio da će ogranizovati proteste i štrajk glađu ukoliko do sastanka ne dođe.

Kako navode u pismu upućenom premijeru, Gašić je potpisao nezakonit Pravilnik o naknadi putnih i drugih troškova i drugim primanja u Vojsci Srbije. To je, kako ističu, dovelo do umanjenja nadoknade za rad na terenu van mesta službovanja sa 50 odsto dnevnice na pet odsto bruto osnovice za obračun plata, stručna dežurstva smanjena su od 30 do 40 odsto.

“Poređenja radi, stručna dežurstva u civilnom zdravstvu su značajno viša od onih u vojnim zdravstvenim ustanovama. Dnevnice od 150 dinara su potpuno adekvatne jer dva pripadnika Vosjke Srbije na službenom putu mogu da kupe jednu pljeskavicu što će dovesti do boljih međuljudskih odnosa po onoj poznatoj frazi 'samo dobar drug deli sendvič sa drugovima”, navodi se u pismu premijeru koje je dostavljeno i medijima.

Ovaj sindikat takođe je danas, kao jedini reprezentativni predstavnik zaposlenih u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, podneo Ustavnom sudu Srbije, inicijativu za ocenu ustavnosti stava 5. člana 14. Zakona o Vojsci Srbije kojim se zaposlenima u Vojsci Srbije-profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije, ne dopušta pravo na štrajk.

Oni ističu da je to u suprotnosti sa Ustavom Srbije koji predviđa da pravo na štrajk može biti ograničeno ali ne i zabranjeno.

“Sa stanovišta podnosioca ove inicijative, zaposlenima u ovom državnom organu neustavno je uskraćeno Ustavom garantovano pravo na štrajk, i tako na nedopušten način oduzet instrument prisile ka poslodavcu u ostvarivanju radničkih i građanskih prava. Vojni sindikat Srbije smatra, da je Ustav pravilno i osnovano predvideo da se pravo na štrajk može ograničiti, i kada su u pitanju profesionalni pripadnici Vojske Srbije to ograničenje se može odnositi na slučajeve neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja, vanredne situacije, vanredno stanje, mobilizaciju i učešće u mirovnim misijama, na vežbama, tokom dežurstva i sl. ali se nikako nije smelo potpuno zabraniti kao što je to učinjeno osporavanom odredbom Zakona o Vojsci Srbije”, ističe se u inicijativi.

(N1info/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja