POTRAGA ZA NESTALIMA: Srbija potpisala Međunarodne komisije za nestale osobe
Foto: ICMP

Nastavak saradnje

POTRAGA ZA NESTALIMA: Srbija potpisala Međunarodne komisije za nestale osobe

Društvo -
Republika Srbija potpisala Sporazum Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Naša zemlja je 9. je potpisnica Sporazuma o statusu i funkciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), saopštila je ova institucija.

"ICMP od 1996. godine pomaže vlastima u Srbiji u procesu traženja nestalih osoba. ICMP je 2001. godine potpisao Memorandum o razumijevanju sa bivšim Federalnim ministarstvom za inostrane poslove Federalne Republike Jugoslavije, te nakon toga ICMP je pružao pomoć u iskopu i identifikaciji nestalih osoba tokom sukoba na Kosovu.", piše u saopštenju.

Takođe, ICMP je otvorio kancelariju i uspostavio DNK laboratoriju u Beogradu 2002. godine. Laboratorija je predata srpskim vlastima 2006. godine.

Tokom 2014. godine, ICMP je obnovio sporazum sa Komisijom za nestale osobe Vlade Srbije razmenom pisama koja se odnose posebno na pružanje pomoći pri lociranju, iskopavanju i identifikovanju nestalih usled sukoba na Kosovu, a nakon otkrivanja grobnice u južnom delu Srbije.

"Vlasti Srbije proaktivno su radile na pronalasku nestalih osoba tokom konflikta u bivšoj Jugoslaviji”, rekao je NJ. E. g. Petar Vico, ambasador Republike Srbije u Holandiji.

"Ceremonija potpisivanja Sporazuma omogućiće nastavak saradnje između ICMP-a i Srbije”.

Gospođa Ketrin Bomberger, generalna direktorika ICMP-a, kazala je da je Srbija potpisivanjem Sporazuma potvrdila svoju opredijeljenost za pronalazak nestalih osoba na svojoj teritoriji, dodajući da će "ICMP nastaviti da pruža pomoć Srbiji i ostalim zemljama u regionu kako bi finalizirali proces lociranja i identifikovanja nestalih osoba tokom konflikta u devedesetim godinama”.

ICMP je jedina internacionalna organizacija posvećena isključivo pitanju nestalih osoba. Mandat ICMP-a je osigurati saradnju vlada i drugih tela u pronalaženju i identifikovanju osoba nestalih usled sukoba, kršenja ljudskih prava, katastrofa, migracije, organiziranog kriminala i drugih uzroka.

Ostale zemlje potpisnice ICMP Sporazuma su: Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija, Švedska, Belgija, Luksemburg, El Salvador, Kipar i Čile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track