RADNICI RAZNOSE FEKALIJE PO ZGRADI: Očajna higijena u Železnicama Srbije!

Preti im zaraza

RADNICI RAZNOSE FEKALIJE PO ZGRADI: Očajna higijena u Železnicama Srbije!

Društvo -
U toaletima u ovom državnom preduzeću neverovatno smrdi, upotrebljeni papir vuče se po podu, sve se lepi za obuću i tako se bakterije šire po objektu.

Zaposlenim radnicima u upravnoj zgradi „Železnica Srbije“ preti zaraza!

Na fotografijama do kojih je došao Kurir vide se toaleti u zgradi „Železnica“ u centru Beograda, koji danima nisu čišćeni. Fekalije i upotrebljeni toalet-papir vide se svuda, zbog čega se zaposleni lako mogu zaraziti i navući teške bolesti. Opasnost po zdravlje bukvalno vreba na svakom koraku, a zaposleni toga kao da nisu svesni.Problem je, kako saznajemo, novac, jer ovo državno preduzeće, koje je i veliki gubitaš, nema sredstava da plati čistačice, odnosno redovno održavanje toaleta.Higijena nikakva- U ovoj zgradi su smeštene tri firme povezane sa „Železnicama Srbije“, ali zbog finansijskih problema samo jedna od njih plaća održavanje, pa je njihov toalet uredan i koriste ga i zaposleni iz druge dve firme. Toalet te dve firme je u očajnom stanju. Od smrada skoro da ne može ni da se uđe... WC šolje su umazane fekalijama, upotrebljen papir je svuda, kante su pune otpada, a u pisoarima se čak nalazi i bačen kancelarijski papir. Strašno je na koliko niskom nivou je higijena u jednom državnom preduzeću - priča izvor Kurira i dodaje:- Svaka upotreba toaleta je, takoreći, rizik jer zaposleni lako mogu da se zaraze. Fekalije se na obući raznose po firmi, čime se bakterije množe, a to na kraju dovodi do raznih zaraznih bolesti. Radnici možda nisu ni svesni u kakvom leglu zaraze rade.U „Železnicama“ kažu da njihovu poslovnu zgradu održava državno Društvo za održavanje zgrada, a na njihov rad nemaju zamerke.- Obim i vrsta posla definisani su ugovorom, u skladu s potrebama i materijalnim mogućnostima, ali su dovoljni da se održi higijena objekta - odgovorili su oni, a u Društvu koje je zaduženo za higijenu nisu odgovarali na naše pozive.

Upozorava...  Dr Nevenka Dimitrijević
Upozorava... Dr Nevenka Dimitrijević

Ešerihija koli vrebaDoktorka Nevenka Dimitrijević kaže da su neuredni toaleti veliki izvor zaraze.- To je veliki izvor infekcija i tu najpre vreba bakterija ešerihija koli. Potrebna je veća higijena, da se redovno čiste toaleti, da su na raspolaganju ubrusi i toalet papiri, što vrlo često ustanove nisu u mogućnosti da pruže. I onda se rizikuju velike infekcije i zaraze - kaže ona.Inače, podsetimo, ovo nije prvi put da ovo državno preduzeće ima problema s higijenom. Pre nekoliko meseci društvene mreže su preplavile fotografije iz toaleta u vozovima, gde se videlo da su klozeti u potpunosti umazani fekalijama. Ovakvu aljkavost tada su pravdali činjenicom da su toaleti tehnički neispravni. Takođe, pre nekoliko godina je i sanitarna inspekcija podnela protiv „Železnica“ zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog loše higijene na pojedinim stanicama u provinciji.

Bakterije koje preteOD BOLESTI KOŽE DO DISAJNIH PUTEVAEscherichia coli - izaziva crevne i urinarne bolestiStaphylococcus Aureus - izaziva infekcije kožeStreptococcus - napada disajne puteveCampylobacter - izaziva opasne infekcije koje se teško lečeSalmonella - dovodi do crevnih zaraznih bolesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track