VULIN NE TRAŽI KAZNU ZA NEHUMANOST: Žao mi je što je dete izbačeno iz pozorišta baš u Nišu
Foto: Fonet

Autističan dečak udaljen sa lutkarske predstave

VULIN NE TRAŽI KAZNU ZA NEHUMANOST: Žao mi je što je dete izbačeno iz pozorišta baš u Nišu

Društvo -
NIŠ - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je danas u Nišu da i deca sa posebnim potrebama u Srbiji imaju pravo da se raduju i da kao društvo moramo da ih prihvatimo i razumemo njihovu različitost.

Vulin, koji je prisustvovao u Pozorištu lutaka predstavi organizovanoj za decu sa smetnjama u razvoju, rekao je novinarima da ne može da razume to što se prošle sedmice dogodilo u Nišu, kada su autistični dečak Danilo i njegova majka Dragana Savić izbačeni iz tog pozorišta pre početka predstave samo zato što se taj dečak glasno radovao.

"Meni je iskreno žao što se ovo desilo u Nišu, jednom kulturnom i važnom gradu koji nije zaslužio da se o njemu pričao ovako nešto. Dača ima pravo na svoju sreću, da je izrazi i raduje se lutkarskom pozorištu. Tužan sam što je neko njegovu sreću zamenio sa bezobrazlukom ili nečim ružnim", rekao je Vulin.

On je kazao da nije siguran da li bi se neko tako ponašao da je taj dečak bio u društvu nekog od autoriteta i da to što se dogodilo pokazuje samo ono najgore u ljudima.

"Pokazuje nerazumevanje, neznanje i na šta mi možemo da utičemo, potrebna je veća kampanja i da se upoznamo sa autizmom i svim što ljude čini drugačijim. Ali, više od toga treba da se ponašamo kao ljudi, teško mi je da poverujem da neko ne prepoznaje dete sa posebnim potrebama", naglasio je ministar.

On ističe da ne znam kakva je posebna obuka potrebna osim ljudskosti da bi neko prepoznao dete sa posebnim potrebama.

"Na nama je kao društvu i ministarstvu i lokalnoj samoupravi... da učinimo sve što možemo da i autizam učinimo što poznatijim i razumljivijim, ali ne verujem da možemo nekog napraviti čovekom ako on to ne želi da bude", kazao je ministar.

On je apelovao na sve u Srbiji pokažu toj deci razumevanje.

"Ne sme Danilo da se osećao nepoželjnim u lutkarskom pozorištvu. Prema osobama sa autizmom treba da se ponašati kao ljudskim bićima koja zalužuju da traže svoju sreću", poručio je Vulin.

Predstavi su prisustvovali i predsednica Upravnog odbora Saveza autizam Srbija Vesna Petrović, kao i predstavnici Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Niš.

Podsećamo, Dragana Savić iz Niša se požalila prošle nedelje da joj je zaposleni u Pozorištu lutaka Niš rekao da napusti predstavu ako njen sin Danilo, koji pati od autizma, nastavi da se glasno raduje. Pošto je njen post na Fejsbuku izazvao veliku pažnju, oglasilo se i pozorište zajedno sa Udruženjem za osobe obolele od autizma saopštenjem u kome se ograđuju od "negativnih komentara prema pozorištu" a umesto izvinjenje majki možemo da pročitamo promotivan tekst o akcijama ove ustanove koje imaju za cilj socijalizaciju dece. Ipak, posle ovog incidenta, postoji osnovana sumnja da je reč samo o teoriji bez prakse...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track