Lazić: Novi konkurs za tužioce koji nisu izabrani na funkcije
Foto: Marina Lopičić

Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije

Lazić: Novi konkurs za tužioce koji nisu izabrani na funkcije

Društvo -
BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić izjavio je danas da medju tužiocima izabranim u Skupštini Srbije ima jako dobrih kandidata, ali da je osnovni problem po kojim kriterijumima ih je Vlada predložila.

"Pojedinačne predloge neću da komentarišem, medju izabranima ima jako dobrih tužilaca, ali osnovno je pitanje po kojem je kriterijumu Vlada predlagala kandidate Skupštini", rekao je Lazić.

Skupština Srbije juče je izabrala 52 tužioca osnovnih i viših tužilaštava i novog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića. Lazić je podsetio da je Državno veće tužilaca obavilo testiranje kandidata i napravilo rang-listu, ali da se desilo da su predloženi kandidati koji se nisu ni nalazili na rang- listama.

"To upravo potvrdjuje da je postupak izbora tužilaca dominantno političko pitanje i time se potpuno obesmišljava postupak koji je DVT sproveo. Zašto se to uopšte radilo? Vlada je mogla sama da raspiše konkurs i predloži kandidate Skupštini", rekao je Lazić.

On je podsetio da 31. decembra ističe mandat za 85 tužilaca i da Vlada za 30 nije predložila kandidate, već samo za 52 tužioca.

"Ostaje pitanje da li je taj konkurs za 30 tužilaca i dalje u toku ili će biti poništen, pa ponovo raspisan", kazao je Ilić. On je objasnio da procedura nalaže da republički javni tužilac Zagorka Dolovac postavi vršioce dužnosti tužilaca koji nisu izabrani na funkciju i da će oni biti na tom mestu sve dok se ne završi ponovljeni konkurs koji će raspisati DVT.

U Skupštini Srbije juče nije izabran ni specijalni tužilac za ratne zločine, jer nijedan od pet kandidata sa liste nije dobio potreban broj glasova. Za tužioca za ratne zločine bili su predloženi zamenik tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Stanojković, sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu Dejan Terzić, zamenik republičkog javnog tužioca Djordje Ostojić, kao i zamenici tužioca za ratne zločine Milan Petrović i Miroljub Vitorović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track