ŠABIĆ: Prekršajna i krivična protiv Dejanovićeve i Lončara zbog papira Kornica
Foto: Zorana Jevtić

Nezakonito objavljivanje poverljive medicinske dokumentacije

ŠABIĆ: Prekršajna i krivična protiv Dejanovićeve i Lončara zbog papira Kornica

Društvo -
BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabič izjavio je danas da je zbog propusta u radu i javnog objavljivanja medicinske dokumentacije podneta prekršajna prijava protiv psihijatrijske klinike "Laza Lazarević", direktorke te ustanove Slavice Đukić Dejanović, kao i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Šabić je rekao da su zbog istog slučaja podnete i krivične prijave protiv NN lica iz nadležnih institucija. Poverenik je precizirao da je tokom nadzora jasno utvrdjeno da je objavljena medicinska dokumentacija uradjena u klinici "Laza Lazarević" i prosledjena Ministarstvu zdravlja, a potom iz Ministarstva zdravlja prosledjena MUP-u i prikazana u televizijskoj emisiji.

"Utvrđen je niz nepravilnosti kako sa stanovišta osnova za obradu podataka, tako i u samom načinu obrade podataka", kazao je Šabić. Prema njegovim rečima, postoji i osnovana sumnja da je počinjeno krivično delo.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Krivična prijava je podneta protiv NN lica jer je moguće da je to bilo ko iz klinike, Ministarstva zdravlja ili MUP-a. Konkretizovati ko je, to je strikno posao tužilaštva. Zato su mu poslati svi podaci i činjenice koje su u tom postupku utvrdjene", kazao je Šabić. On je dodao da je odgovornost nadležnih odgovornih osoba protiv kojih je podneta prekršajna prijava objektivna. Šabić je dodao da je ovo samo jedan u nizu sličnih slučajeva i naveo da se ovakav postupak vodi i protiv Kliničnog centra Srbije.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Poverenik je podsetio i da Vlada duže od šest godina kasni sa usvajanjem uredbe koja treba da definiše mere posebnog čuvanja i zaštite naročito poverljivih podataka. On smatra da je i ovaj konkretan slučaj samo jedna od posledica nepostojanja takve uredbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track