RODITELJI ISPRED SKUPŠTINE: Protest povodom nacrta zakona o nestalim bebama
Foto: Reuters

Traže istragu umesto novca

RODITELJI ISPRED SKUPŠTINE: Protest povodom nacrta zakona o nestalim bebama

Društvo -
BEOGRAD - Protest Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" i "Beogradske grupe roditelja nestalih beba" koja se protive usvajanje predloženog zakona o nestalim bebama, održan je danas ispred Skupštine Srbije.

Predstavnici Udruženja su se okupili kako bi predali otvoreno pismo predsednici parlamenta Maji Gojković i poslaničkim grupama u kojem navode da su pojedine institucije pripremale "sraman i uvredljiv nacrt zakona o nestalim bebama i deci" kojim su ponudile novčanu nadoknadu za nestalu decu, ali bez istrage zločina", izjavio je Radiša Pavlović, predsednik upravnog odbora Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

"Tražimo bezuslovnu istragu na svakom pojedinačnom slučaju za šta država poseduje apsolutno kapacitete i resurse i pitamo državnu sekretarku Biljanu Pavlović može li neko i sme li da napiše, potpiše i stavi pečat da je istraga za bebe zastarela", dodao je Pavlović.

Predstavnica "Beogradske grupe roditelja nestalih beba" Mirjana Novokmet rekla je da je država postupila neodgovorno i na štetu roditelja time što je sebi pokušala da olakša rad, a ne roditeljima.

"Smatram da ovde ne treba politička volja, nego ljudski razum i želja da se pomogne stotinama i hiljadama roditelja u Srbiji", navela je ona.

"Ako se ovaj nacrt zakona stavi u skupštinsku proceduru nećemo dobiti istinu o sudbini naše nestale dece, a to je ono za šta se mi borimo", dodala je Mirjana Novokmet i napomenula da će se tim zakonom diskriminisati jedna grupa roditelja jer je nacrt definisao da pritužbe mogu da podnesu samo roditelji koji su predali dokumentciju državnim organima od 1. januara 1970. do 9. septembra 2013. godine.

Takođe, nacrtom nisu obuhvaćeni roditelji koji se nisu obratili državnim organima, kao i deca koja traže svoje biološke roditelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track