NVO TVRDE DA JE PREKRŠEN USTAV: Smeniti Selakovića zbog izbora politički podobnih tužilaca
Foto: Zorana Jevtić

Ministar negira navode

NVO TVRDE DA JE PREKRŠEN USTAV: Smeniti Selakovića zbog izbora politički podobnih tužilaca

Društvo -
BEOGRAD - Pet organizacija za ljudska prava kritikovalo je danas izbor javnih tužilaca, tvrdeći u saopštenju da su izabrani uz primenu političkih kriterijuma i da je time narušena ustavnost i zakonitost procesa izbora tužilaca.

Fond za humanitarno pravo, Centar za praktičnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava zbog toga traže ponavljanje izbora tužilaca i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

U saopštenju pet NVO se napominje da je Udružženje tužžilaca Srbije pre sednice Skupšštine iznelo kritiku na profil kandidata koje je predložžila Vlada, ukazujući da su kriterijumi Vlade nejasni, kao i da nisu nužžno predložženi oni tužžioci koji su ocenjeni kao najstručniji, najosposobljeniji i najdostojniji.

U saopštenju se navodi i da su tokom skupštinske rasprave iznete kritike poslanika povodom nejasnih kriterijuma za izbor javnih tužilaca, kao i na mogućnost političkog uticaja.

U saospštenju Fonda za humanitarno pravo, Centra za praktičnu politiku, Helsinškog odbora za ljudska prava, Inicijative mladih za ljudska prava i Beogradskog centra za ljudska prava se navodi da je Selaković na te kritike odgovorio da je pre svega kriterijum stručnost za obavljanje tužilačkog posla, ali da je rekao, kako tvrde, da "nije politički mazohista da bira one koji potpuno ne odgovaraju politički Vladi".

Ove NVO smatraju da je takvim postupanjem ministar pravde prekršio ustavne garancije samostalnosti javnog tužžilaštva, kao i zakonske garancije o nezavisnosti u radu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track