Srbija delimično slobodna zemlja

Svetski dan štampe

Srbija delimično slobodna zemlja

Društvo -
Prema slobodi medija ocenjeni smo rejtingom 35 i zajedno sa Istočnim Timorom i Crnom Gorom, zauzimamo od 75 do 77 mesta

BEOGRAD - U svetu se danas obeležava Svetski dan slobode medija, a povodom učestalih stradanja novinara, Izvršni komitet Međunarodne federacije novinara odlučio je da globalna tema ove godine bude hapšenje i zatvaranje novinara.

Srbija Svetski dan slobode štampe dočekuje kao "delimično slobodna zemlja" sa zableženim blagim padom na listi "Fridom hausa" sa 72. na 77. mesto.

U izveštaju, objavljenom uoči 3. maja - Svetskog dana slobode štampe, prvi put u poslednjih osam godina nije zabeležen pad u slobodi medija u svetu, a na listi od 197 zemalja 66 su dobile ocenu "slobodne", 72 "delimično slobodne", a 59 "nisu slobodne".

Srbija je ocenjena rejtingom 35 i zajedno sa Istočnim Timorom i Crnom Gorom, koje beleže isti koeficijent, zauzima od 75 do 77 mesta. Povodom Svetskog dana medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija "Nezavisnost" izdali su proglas kojim nosioce vlasti pozivaju da medijskim radnicima obezbede uslove za nesmetan rad bez pritisaka i cenzure, na od vlasnika medija zahtevaju da poboljšaju radni i životni standard zaposlenih.

Istakavši da novinari i danas rade u ponižavajućim uslovima, oni su ponovili da su preduslovi slobode medija u Srbiji rasvetljavanje ubistava, zaštita profesionalnih, radnih i ekonomskih prava novinara, podrška istraživačkom novinarstvu i stvaranje uslova za ravnopravnu utakmicu na medijskom tržištu.

"Uprkos ovogodišnjem izveštaju organizacije Fridom haus koja je Srbiju uvrstila na listu delimično slobodnih zemalja sveta, ocenjujemo da o stanju medijskih sloboda u Srbiji govori sve dublje siromaštvo medija i zaposlenih", navodi se u proglasu.

Udruženje novinara Srbije obeležiće Svetski dan slobode medija akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" u Nišu gde će uredinici u listu "Pravda" Jelena Spasić biti svečano uručena tradicionalna nagrada udruženja "Zora" za slobodu medija.

Spasićeva je, kao dopisnica novosadskog "Građanskog nacionalnog", napisala za taj list ekskluzivni izveštaj iz Skupštine Srbije pod naslovom "Državni organi potpuno nespremni za rat", obelodanjujući podatke iz dokumenta koji je poslanicima podelilo Ministarstvo odbrane.

Zbog toga je, kako podseća UNS, protiv nje i njenog urednika Milorada Bojovića podignuta optužnice zbog navodne štete po bezbednost države, ali je novosadsko tužilaštvo na kraju odustalo od hitnog i tajnog suđenja, iako, kako se dodaje, državni organi još nisu zvanično odustali od progona.

Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode medija donela je Generalna skupština UN 1993. godine, a na taj dan Unesko tradicionalno održava konferenciju na kojoj učestvuju medijski radnici, organizacije za slobodu štampe i specijalizovane agencije UN kako bi procenili stanje u medijima širom sveta.

U svetu su u 2011. godini ubijena 102 novinara.

Prema podacima Međunarodnog pres instituta najviše novinara prošle godine ubijeno je u Meksiku - 10, a sledi Irak sa devet, Honduras, Jemen i Pakistan sa po šest ubijenih novinara, pa Čile i Libija po pet.

U zemljama Evrope ubijeno je sedam novinara - po tri u Rusiji i Turskoj, a jedan u Azerbejdžanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track